Léčivé rostliny

Úprava hormonálních bouří přírodní cestou


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny 
30.květen 2023

Konzumace sušených kančích varlat, bylinné elixíry nebo třeba výplachy pochvy výluhy bylin, jsou metody, které naši předkové používali k léčbě projevů hormonální nerovnováhy. Komplikuje život ženám i dnes – nepravidelnou menstruací, potížemi s hmotností, bolestivým akné nebo neplodností. Přestože jíst sušené zvířecí vnitřnosti již v současnosti není nutné, stále existuje mnoho přírodních metod, které mohou pomoci hormony zklidnit.

V ženském těle hrají zásadní roli zejména hormony estrogen a progesteron, funkci zde však má i nízká hladina testosteronu. Ten pomáhá regulovat energii nebo třeba libido. Když jsou tyto látky v rovnováze, tělo funguje. Ve chvíli, kdy některá z nich začne dominovat nebo naopak dojde k jejímu útlumu, organismus se rozladí. Ženy bojují s výkyvy nálad, nárůstem tělesné hmotnosti, nepravidelnou menstruací, mohou se u nich objevit migrény nebo nekvalitní spánek a únava. Mezi závažné komplikace hormonální nerovnováhy patří problémy s plodností, která je častým důsledkem zvýšené hladiny estrogenu, nebo vyšší riziko vzniku rakoviny prsu. Mít hormony v rovnováze je pro správnou činnost těla skutečně zásadní.

I přes pokroky v medicíně má řada tradičních metod a postupů v moderní péči o zdraví stále své pevné místo. Je proto někdy opravdu dobré inspirovat se starou moudrostí a přírodou! Mnoho bylin totiž hormonální nerovnováhu upravuje – obvykle v rozmezí tří až šesti měsíců užívání.

Mezi velmi účinné se řadí například maca neboli peruánský ženšen z oblasti And, který je znám svými pozitivními účinky na hormonální rovnováhu. Obsahuje aminokyseliny, flavonoidy, vlákninu, vitamíny i minerály a zejména takzvané macaeny a macamidy. Právě ty činí macu tak unikátní, mají vliv na hormonální systém a sexuální funkce. Studie naznačují, že konzumace macy mírní nepříjemné pocity spojované s menopauzou a napomáhá snižovat návaly horka a noční pocení. Také podporuje pravidelnost menstruace a povzbuzuje libido. Navíc se ukazuje jako skvělý pomocník v boji se snižováním úzkosti. Peruánci z kořene vaří kaši či polévku, pečou jej nebo praží, představuje běžnou součást jejich jídelníčku. K dostání je rovněž prášek z kořene macy třeba ve formě kapslí.

Dalším účinným pomocníkem je bájný kořen, který svým vzezřením nápadně připomíná ukřičené mandragory z filmů o Harrym Potterovi - ženšen. Ve formě čajového nálevu dovede ženšen pomoci zmírnit menopauzální obtíže, které s hormonální rovnováhou úzce souvisejí, navíc podporuje sexualitu. Ženšen obsahuje látky ginsenosidy stimulující imunitní systém, antioxidanty, skupinu vitaminů B a C i vápník a draslík. Přijímat ho lze i ve formě tobolek nebo tinktur.

Podobně účinkuje také jmelí bílé (Viscum album) prastará rostlina s léčivými účinky. Keltští kněží ji považovali za posvátnou, za všelék, který získávali odříznutím zlatými noži. Pokud jsou hormony v nerovnováze, případně trpí žena na silnou menstruaci, je jmelí skvělým pomocníkem. Doporučuje se užívat bylinu ve formě připravených kapek, případně si připravit přes noc čaj za studena.

Kontryhel (Alchemilla vulgaris), bylinu rostoucí na okrajích lesů a cest, na mokrých lukách a ve vyšších polohách, naši předkové využívali už od 16. století. Ženám se osvědčila, působí blahodárně při poruchách menstruace a nepravidelnostech spojených s hormonální bouří v období přechodu. Užívat se může například ve formě čajového nálevu.

Dalším důležitým prostředkem je udržovat se v dobré kondici pomocí fyzické aktivity. Přestože právě tato metoda pro mnohé není příliš oblíbená, vyžaduje pravidelnost a jisté úsilí, pozitivní dopady pravidelného pohybu jsou neoddiskutovatelné. Bohatě postačí zacvičit si jógu, dát si půl hodinky pilates, vystoupit z MHD o dvě zastávky dříve a trasu dojít nebo se projít rozkvetlou přírodou. Všechny tyto aktivity totiž pomáhají snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu, který může negativně ovlivňovat hormonální rovnováhu. Navíc při nich dochází k vyplavování endorfinů, které jsou známy jako hormony štěstí, protože přispívají ke zlepšení nálady a opět snižují stres. Dalším pozitivním účinkem zařazení pravidelného pohybu je zlepšení kvality spánku. Jeho nedostatek může narušit hladinu hormonů a ovlivnit jejich produkci.

Doporučení by nebyla úplná bez zdůrazněni správných stravovacích návyků. Jak věděl už Hippokratés („nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék, nechť je tvým jídlem“), strava je v mnoha ohledech zásadním faktorem. Pokud se ženy potýkají s nevyváženými hormony, měly by se vyhýbat rafinovaným sacharidům a omezit příjem jednoduchých cukrů, jejichž přemíra může ovlivňovat hladinu inzulínu a destabilizovat hormonální rovnováhu. Časté zvýšení hladiny krevního cukru může v důsledku narušení působení estrogenu rozvrátit menstruační cyklus, dokonce zastavit ovulaci. Přidat do jídelníčku by ženy naopak měly zdravé tuky v podobě olivového oleje, ořechů, semen či avokáda, které podporují zdravou činnost hormonálního systému. Pomůže rovněž zařazení kvalitních bílkovin, ryb, bílého masa, luštěnin a potravin bohatých na vitaminy a minerály,  ovoce a zeleninu, zejména zelenou listovou, dále brokolici, mrkev nebo červenou řepu. Dle TZ vycházející z doporučení MUDr. Kateřiny Veselé, Ph.D., odbornice v oblasti reprodukční medicíny, ředitelky Kliniky reprodukční medicíny. www.repromeda.cz

www.lesensky.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová