Plánované rodičovství

Světový den preeklampsie - 22. květen


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
22.květen 2023

Každá těhotná žena chce přivést na svět zdravé miminko a sama být v co nejlepší kondici, aby si mohla mateřství užívat a zahrnout své dítě tou nejlepší péčí. Proto je důležité snažit se přecházet možným rizikům, především těm, která souvisí s předčasným porodem. V ČR zhruba 500 případů předčasného porodu ročně souvisí s preeklampsií – závažným stavem vznikajícím výhradně v těhotenství, u kterého však v současné době existuje účinný screening a prevence dostupná každé nastávající mamince.

 

U příležitosti  Světového dne preeklampsie proto odborníci apelují na těhotné ženy, aby mezi 11. a 14. týdnem těhotenství absolvovaly screeningové vyšetření ve specializovaném centru prenatální péče, které odhalí riziko rozvoje onemocnění. Získají tak klid potřebný pro jejich psychickou pohodu, tolik důležitou v čase očekávání malého člena rodiny. V případě zjištění vysokého rizika je totiž možné rozvoji nebezpečného stavu efektivně předcházet.

„Mezi chorobami, které mohou komplikovat těhotenství a vést k předčasnému porodu má preeklampsie zvláštní postavení právě díky tomu, jak efektivním způsobem je možné stanovit riziko a předcházet rozvoji tohoto stavu. Tuto prevenci jistě ráda naplno využije každá nastávající maminka, je tedy potřeba, aby se o ní dozvídalo stále více žen. Protoje dobře, že organizace Nedoklubko i letos upozorňuje na tuto problematiku a snaží se zprostředkovat těhotným důležité informace,“ vysvětluje MUDr. Jan Přáda, lékař Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze (Apolinář).

Ředitelka rodičovské organizace Nedoklubko doplňuje: „Během třetího květnového týdne se bude  veřejnosti sdílet na sociálních sítích a webu vše, co maminky potřebují o preeklampsii vědět – medicínsky podložená fakta, články, rozhovory s odborníky i příběhy maminek a jejich dětí. V organizaci se podporují rodiče předčasně narozených dětí, a to nejen v květnu!  (Viz facebook a instagram!“

Příčina preeklampsie je již v samotném počátku k těhotenství, kdy nedojde ke správnému „zahnízdnění“ placenty v děloze. Na to, proč přesně k tomuto dojde, zatím většinou odpovědět nelze. Lékaři ale ví jistě, že s narůstající délkou těhotenství se právě vlivem této patologie nemusí dostávat vyvíjejícímu se plodu dostatek živin a kyslíku. To může způsobit zpomalení růstu plodu, v krajním případě i jeho smrt. Zároveň z důvodu nedostatku živin a kyslíku placenta produkuje látky, které u matky vedou ke vzestupu krevního tlaku a dalším závažným komplikacím. Preeklampsii v současnosti nelze léčit jinak než porodem. V méně závažných případech lze porod oddálit, ale při těžké preeklampsii je většinou jediným řešením bezodkladně přivést dítě na svět.

V České republice může screeningové vyšetření podstoupit každá těhotná žena. O jeho možnosti by tedy měly vědět všechny nastávající matky a aktivně se o něj zajímat u svých gynekologů. Někteří provádějí vyšetření sami, nebo doporučí specializované pracoviště, kde screening zajišťuje certifikovaný odborník. Samotné vyšetření je součástí kombinovaného screeningu v I. trimestru a  trvá zhruba 20 minut. Zahrnuje krevní test, ultrazvukové vyšetření, měření krevního tlaku a odběr osobní anamnézy. Výsledky vyšetření se zpracovávají pomocí počítačového programu, který vyhodnocuje kromě rizika preeklampsie také pravděpodobnost rozvoje vývojových vad.

Je-li riziko preeklampsie negativní, což tak je u většiny nastávajících matek, dál se o těhotnou ženu stará ošetřující gynekolog běžným způsobem. Vyjde-li výsledek pozitivní, je těhotné jako prevence doporučeno užívání kyseliny acetylsalicylové v dávce 100 mg denně, a to až do 36. týdne těhotenství. Kyselina acetylsalicylová efektivně snižuje riziko rozvoje preeklampsie, nitroděložní růstové restrikce a i předčasného porodu. Ženy, které jsou ve velmi vysokém riziku rozvoje preeklampsie, je pak vhodné v průběhu těhotenství dále vyšetřovat. Dle TZ

www.addicts.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová