Nemoci a jejich příznaky

Setkání rodin s neslyšícími dětmi


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
19.květen 2023

Centrum pro dětský sluch Tamtam, které pomáhá rodinám s dětmi se sluchovým postižením, uspořádalo v květnu 2023 jejich setkání v Ústí nad Labem. Zúčastnily se rodiny z Ústeckého kraje, které v Tamtamu využívají nebo využily službu rané péče. Děti si vyslechly pohádku s využitím prvků znakového jazyka, vyráběly rekvizity, muzicírovaly, hrály hry, učily se říkanky a rodiče měli čas si popovídat a vyměnit zkušenosti. Tříhodinové setkání v Ústí nad Labem si užilo 13 dětí s jejich rodinami.

Malí i velcí účastníci se sešli v prostorách Centra pro rodinu Ovečka. V první, společné části programu, si rodiče a děti vyslechli pohádku Hrnečku, vař! Pohádka byla vyprávěna v mluveném jazyce za využití prvků znakového jazyka tak, aby všichni rozuměli. Druhá část setkání poskytla rodičům konzultace s psycholožkou. V poslední části programu setkání všech přítomných umožnilo rodičům sdílet své dojmy, vyměnit si různé postřehy, nápady, navázat nebo prohloubit vzájemné vztahy a tím vytvořit prostor pro další neformální setkávání rodičů a dětí se sluchovým postižením i jejich slyšících sourozenců.

Centrum pro dětský sluch se touto akcí přihlásilo k probíhající kampani Týden rané péče (od 15. do 21. května 2023), která vysvětluje veřejnosti význam této sociální služby.

Raná péče Tamtam je bezplatná odborná služba pro rodiny dětí do 7 let, jejichž vývoj je ohrožený v důsledku nepříznivého zdravotního stavu. Zaměřuje se na podporu rodiny a respektuje přitom specifické potřeby dítěte. Řídí se zákonem o sociálních službách. Jejím cílem je, aby rodiny dětí s postižením dokázaly překonat šok po zjištění diagnózy dítěte a postupně se vrátily do běžného rytmu života.

Poradkyně Centra pomáhají při nelehké situaci rodičům se sluchovým handicapem dítěte, najezdí za nimi domů až 240 tisíc kilometrů. V roce 2023 poskytlo 1837 terénních konzultací v domácím prostředí, 106 online konzultací a 258 ambulantních konzultací. Rodinám, které pocházejí z Moravy a Slezska, se věnují na pracovišti v Olomouci, v Čechách je k dispozici pracoviště v Praze. Poradkyně informují rodiče o možnostech diagnostiky a kompenzace sluchového postižení. Doporučují, jak dítě rozvíjet, jak podporovat jeho komunikaci, celkový vývoj i sociální vazby. Raná péče může rodinu provázet od narození až do nástupu dítěte se sluchovým postižením do mateřské školy, u dětí s kombinovaným postižením ještě déle, maximálně do sedmi let věku dítěte.

Kampaň Týden rané péče (https://tyden.ranapece.cz/), kterou vyhlašuje Společnost pro ranou péči, probíhá letos již pošestnácté a zapojuje se do ní třicítka poskytovatelů rané péče z celé České republiky, včetně Tamtamu. Pracovnice se účastnily dvoudenní odborné Konference rané péče EURLYAID v Praze. Dle TZ

www.tamtam.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová