Medicína

Co o nás vypovídá body mass index (BMI)


Kategorie: Aktuality Výživa Dnešní strava 
26.květen 2023

Index tělesné hmotnosti neboli body mass index (BMI) je jednoduchý výpočetní nástroj, který by nám měl ukázat, jaká je naše ideální hmotnost. Využívá k tomu poměr tělesných proporcí, jako jsou výška a váha, které po zadání do matematického vzorečku ukáží číslo a podle toho se získá představa o škále hmotnosti.

Tento údaj na jednu stranu usnadňuje informaci o proporcích těla, na stranu druhou může být docela zavádějící. Stále se však používá, protož se jedná o velmi snadno stanovitelnou hodnotu. Pro výpočet se používá vzoreček „BMI = tělesná váha (v kilogramech) / tělesná výška (v metrech) na druhou“ a výsledné číslo se porovnává s údaji v tabulce.

Otázkou zůstává, jak se lze na výpočet spolehnout a jak ho efektivně využít pro nastavení zdravé životosprávy. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že průměrný dospělý obyvatel Česka trpí mírnou nadváhou. Průměrné číslo BMI se navíc v ČR postupně zvyšuje. Jenom od roku 2017 do loňska stoupl tento ukazatel z hodnoty 25,2 na 26,2.

BMI jako ukazatel dobrého zdraví není platný pro všechny fáze našich životů. Výjimku tvoří například těhotenství a kojení nebo dětství a dospívání. Zkreslený výsledek budou mít také ti, co intenzivně sportují a mají vyšší podíl svalové hmoty. Metrika navíc nezohledňuje věk a pohlaví a norma se může lišit i mezi lidmi různých etnik.

Přesto je dobré hodnotu BMI sledovat. Podle výsledku lze udělat rychlý obrázek o tom, do jaké kategorie jedinec spadá a zda hrozí riziko vzniku onemocnění spojených s obezitou. Pro získání komplexního obrazu o kondici je důležité je pochopit, jak tělo funguje, které činnosti působí příznivě na zdraví a jak si sestavit jídelníček s důležitými živinami.

Hodnoty BMI: 18,5 BMI (a méně) značí podváhu. Tělo může trpět nedostatkem živin a energie, což nepříznivě ovlivňuje jeho činnost. 18,5-25 BMI ukazuje optimální hmotnost vzhledem k tělesné výšce. 25,1-30 BMI signalizuje nadváhu, která může přinášet zvýšené riziko zdravotních komplikací. 30,1-40 BMI jedná se o obezitu, často se pojí s cukrovkou druhého typu, poruchou metabolismu lipidů nebo vysokým krevním tlakem. 40 BMI (a více) znamená nejvyšší stupeň obezity. Toto onemocnění často doprovází cukrovka druhého typu, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina lipidů, spánková apnoe a další přidružené zdravotní komplikace.        

Výpočet BMI slouží pouze jako orientační ukazatel ideální hmotnosti. Při uvažované změně v oblasti tělesné hmotnosti, případně stravování, pak je vždy lepší, když celkovou kondici pomůže stanovit certifikovaný výživový poradce, který na základě měření přihlíží také ke složení těla i k tomu, kam se ukládá tuk. Součástí konzultace bývá měření na bioimpedančním přístroji, který vyhodnotí tělesnou kompozici včetně stanovení procenta tělesného tuku a plochy tuku viscerálního. Tyto hodnoty jsou už vypovídající a je možné se podle nich řídit. Na základě takového měření a konzultace umí výživový poradce sestavit jídelníček na míru.  Dle TZ

www.spolukiladolu.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová