Nemoci a jejich příznaky

Osteoporóza - tichý zloděj kostí


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
23.květen 2023

Osteoporóza (lidově „řídnutí kostí“) je úbytek kostní tkáně. Jedná se o jednu z nejčastějších metabolických nemocí a postižení české populace stále stoupá. Smluvní zdravotnická zařízení OZP vyšetřila v rámci preventivního klientského programu za posledních 10 let více než 5000 klientů. A každý šestý z nich měl diagnostikovaný abnormální nález.

Osteoporóza je často bezpříznaková. Projeví se až při úrazu – nejčastěji zlomeniny krčku, stehenní kosti, kostí zápěstí, nebo obratlů. Mnohdy dojde ke vzniku zlomeniny bez jasného úrazového mechanismu a projeví se pouze bolestí, deformitou nebo poruchou funkce. U většiny pacientů je osteoporóza významně ovlivněna životním stylem (nedostatkem pohybu při sedavém zaměstnání a nízkým přísunem vápníku ve stravě, či nedostatkem vitaminu D).

„Nezanedbatelným faktorem je i výskyt tohoto onemocnění v rodině. Jedním z mylných domněnek je, že osteoporóza postihuje jen ženy po menopauze, týká se však i mužů, přestože v populaci nad 50 let je u žen dvakrát častější. Proto by ani oni neměli onemocnění podceňovat, neboť komplikace a následky jsou vážné,“ říká lékařka z Asistenční služby OZP STOP osteoporóze s OZP..
Klienti OZP ve věku 50+ mohou absolvovat preventivní vyšetření celotělovým denzitometrem (měření hustoty kostí) u smluvních odborných zařízení zdarma, nebo s příspěvkem 1 000 Kč. (Portál VITAKARTA umožňuje bezpečně využít služby nabízené OZP bez nutnosti osobní návštěvy pobočky prostřednictvím internetu, nebo aplikace v mobilním telefonu.)

Přesné statistiky v Česku kvůli nedokonalému systému záchytu této nemoci neexistují. Dle odhadů má až 750 tisíc obyvatel České republiky osteoporózu. Zlomeninu následkem osteoporózy v ČR utrpí přibližně 50 procent žen a 20 procent mužů. Zejména u pacientů ve věku nad 60 let jsou osteoporotické zlomeniny spojené s mnoha závažnými komplikacemi, které často končí úmrtím.

Klíčem ke zlepšení situace je  jednoznačně prevence, včasná diagnostika a péče v rámci specializovaných lékařů - klinických osteologů, a především v rámci primární péče praktických lékařů a ambulantních gynekologů. Pokud lékaři odhalí osteoporózu včas, je možné ji léčit. Dle TZ

www.ozp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová