Imunita

Když tělo přestává poslouchat


Kategorie: Aktuality Imunita Nemoci a jejich příznaky 
23.květen 2023

Svaly je nebolí, přesto náhle nezvednou ruku nad hlavu či nedají nohu na obrubník. Jedná se o myozitidu, zánětlivé autoimunitní onemocnění, které napadá svalstvo a může působit i horečky nebo kožní vyrážky. V ČR chorobou trpí přibližně 2 000 pacientů a přibližně 30 % z nich nemoc téměř úplně znemožňuje pohyb. Lékaři upozorňují na to, že je klíčová včasná diagnóza – často však není snadné myozitidu rozlišit od dalších nemocí s podobnými projevy. V květnu na chorobu upozorňují pacienti a lékaři u příležitosti Měsíce povědomí o myozitidě.

 

Různé druhy autoimunitních chorob způsobují to, že imunitní systém začne „útočit“ na vlastní tělo a jeho tkáně. „V případě myozitidy se bavíme o příčně pruhovaném svalstvu, ve kterém choroba způsobuje záněty. Ty pak mají za důsledek svalovou slabost, kvůli níž pacient mnohdy ani nezvládne vstát z postele. Nemoc může doprovázet horečka nebo specifická vyrážka, to pak mluvíme o tzv. dermatomyozitidě,“ říká prof. MUDr. Jiří Vencovský, DrSc., vedoucí Vědeckovýzkumného centra Revmatologického ústavu v Praze.

Zatím se nepodařilo objevit příčinu choroby, ani co autoimunitní reakci v těle spouští. Vzhledem k tomu, že stav pacientů se může i poměrně rychle zhoršovat, je důležité nasadit léčbu co nejdříve, což není vždy snadné.  Pokud se neobjeví vyrážka, je někdy extrémně těžké stanovit správnou diagnózu, protože příznaky se podobají celé řadě dalších onemocnění, která však mají úplně jinou povahu. Svalovou slabost řada lidí v okolí pacientů odsoudí s tím, že se prostě jen dost nesnaží a pozornost tomu nevěnují ani sami pacienti.

Konečnou diagnózu většinou určí až biopsie svalů, odebrání části tkáně a její laboratorní rozbor. Nemocí mohou být postižené i plíce, což se pokládá za jednu z možných komplikací myozitidy. Vzhledem k povaze nemoci je cílem léčby snižovat autoimunitní reakci organismu a tlumit zánět ve svalových tkáních. To se ve většině případů daří a pacienti mohou i nadále žít relativně normálním životem, přestože mají určitá omezení. Bohužel u části pacientů i přes terapii dochází ke zhoršování projevů, že se o sebe nedokážou postarat a jsou upoutáni na lůžk. Podle prof. Vencovského asi 10 % pacientů na projevy choroby umírá, dalších 40 % projevy choroby výrazně omezují. U 10 % se pak podaří léčbou dostat nemoc pod kontrolu tak, že už nemusí nadále užívat žádné léky. Vedle farmakologické léčby je ale pro pacienty důležitá i druhotná terapie – svaly je podle odborníků nutné posilovat a namáhat.

Pacienti se musí naučit s nemocí žít. Jsou podporovaní v aktivitě, ale zároveň v rozumné míře musí naslouchat svému tělu. Vzájemná důvěra mezi lékaři a pacienty podporuje úspěch léčby. Pacienti mohou také nově využít služeb tzv. Revmaporadny, která se zaměřuje na psychologickou podporu lidí s myozitidou a nabízí zdarma pomoc psycholožky. Ta je k dispozici v ordinaci v Praze nebo on-line. Je důležité, aby se o nemoci dozvěděli i další odborníci, například z oblasti fyzioterapie, protože pacienti mnohdy vyžadují speciální přístup, a málokde se jim ho dostává. Dle TZ

www.revmaliga.cz.

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová