Medicína

Mladí rodiče nechtějí dávat své děti do ústavu


Kategorie: Aktuality 
17.květen 2023

Dlouhé měsíce čekání na ranou péči a nedostatek informací, které přicházejí pozdě. Tak lze shrnout závěry květnové konference roku 2023 zaměřené na ranou péči. Ačkoliv u nejmenších dětí jde při jejich vývoji doslova o každý den, rodiče v řadě regionů musí na službu rané péče čekat až 434 dnů. Pořadníky na službu rané péče aktuálně vede 61 procent poskytovatelů rané péče v České republice.

Rodiče dětí s postižením se nechtějí uchylovat ke krajnímu řešení, jakým je umístění dítěte do ústavní péče. Chtějí o dítě pečovat doma. K tomu, aby náročnou životní situaci zvládali, potřebují komplexní podporu. Té se jim ale nedostává. Podle statistik se rodiče dvou třetin dětí s postižením o rané péči buď vůbec nedozví, nebo na ni čekají dlouhé měsíce.

Že se stát o potřeby rodičů zajímá nedostatečně, vyplynulo i z diskuzního panelu. „Zájem rodičů o setkání s představiteli státu a dalšími odborníky dokládá naprostou absenci možnosti vyjádřit své potřeby a podněty k aktuálnímu, nedostatečně funkčnímu systému podpory rodin dětí s hendikepem. Situace pečujících osob napříč celým věkovým spektrem dětí je velmi palčivá,“ říká ředitelka pražské pobočky Společnosti pro ranou péči. To, že v zajištění včasné podpory rodin stát selhává, připustili v diskusním panelu i zástupci Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních věcí. Nepříznivou situací se ale dle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka již zabývají pracovní skupiny, které připravují změnu legislativy.

Diskuse potvrdila, že dalším velkým problémem je, že se informace o existenci rané péče dostává k rodičům příliš pozdě. Podle statistik se od pediatra o rané péči dozvídá jen cca 11 procent rodičů, což potvrdili přítomní rodiče. Jako zdroj informací místo lékařů nebo odborníků uváděli kamarády, známé nebo internet.

„Naší dlouhodobou snahou je ukotvit povinnost lékařů předat rodičům informaci o rané péči už v době, kdy se ukazuje, že vývoj dítěte je vážně ohrožen, nebo kdy se potvrzuje diagnóza,“ říká ředitelka olomoucké pobočky Společnosti pro ranou péči. Václav Pláteník z Ministerstva zdravotnictví zmínil, že by se informační kampaň cílená na odborníky mohla stát součástí komplexnějšího projektu pracovní skupiny, která se problematikou pacienta nebo rodiče dítěte s postižením zabývá.

Uvedené závěry vyplynuly z panelové diskuze v rámci mezinárodní odborné konference zaměřené na ranou péči, kterou zorganizovala česká Společnost pro ranou péči. Více než 500 profesionálů rané péče a souvisejících oborů naslouchalo prezentacím klíčových osobností oborových špiček ze tří kontinentů.

Konferenci zahájila paní Eva Pavlová, manželka prezidenta republiky. Její setkání s českými i zahraničními odborníky i rodiči dětí s postižením potvrdilo, že podpora rodin, které se po narození dítěte s postižením či vážným onemocněním ocitají v nesmírně náročné životní situaci, patří k tématům, kterým se chce během svého působení v roli první dámy věnovat.

Raná péče je odborná terénní služba pro rodiny dětí do 7 let, jejichž vývoj je ohrožený v důsledku nepříznivého zdravotního stavu, nebo dětí se zdravotním postižením. Služba se zaměřuje na podporu rodiny a podporu vývoje dítěte s ohledem na jeho specifické potřeby. Ranou péči definuje zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, § 54. Pro rodiny je zdarma.

Společnost pro ranou péči pomáhá rodinám s dítětem s postižením žít naplněný život. Poradkyně rané péče přivážejí odobornou pomoc domů k rodinám. Společně s rodiči rozvíjejí dítě tak, aby co nejlépe využilo svůj potenciál. Od vzniku organizace v roce 1990 pracovníci provázeli tisíce rodin po celé České republice. Aktuálně se osmdesátičlenný tým Společnosti pro ranou péči prostřednictvím sedmi poboček stará o 900 rodin. Dle TZ

www.ranapece.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová