Nemoci a jejich příznaky

Mrtvice postihuje i mladé lidi


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
15.květen 2023

Cévní mozková příhoda neboli mrtvice je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí hned po nemocech srdce. V České republice zasáhne ročně kolem 30 tisíc lidí. Téměř třetina z nich jí podlehne, další třetina má po prodělání této nemoci trvalé následky.Světový den proti mozkové mrtvici připadá na 15. květen, u této příležitosti Vojenská zdravotní pojišťovna informuje, jak onemocnění včas odhalit a jak mu předcházet.

„Mozkové příhody se řadí mezi nejčastější důvody úmrtí či dlouhodobého postižení. Toto onemocnění se však netýká jenom seniorů, ale postihuje i mladé lidi. U starších osob je cévní mozková příhoda častější, každý rok však zasáhne ve světě i desítky tisíc lidí mladších 20 let. Mrtvice představuje náhlou poruchu krevního oběhu mozku. Nejčastěji jde o tzv. ischemickou cévní mozkovou příhodu (iCMP), kdy dojde k částečnému nebo úplnému ucpání tepny. Do části mozku se tak sníží nebo úplně zastaví přítok krve. Důsledkem nedokrvení tkáň odumírá a nenávratně se poškozuje,“ vysvětluje podstatu onemocnění revizní lékařka VoZP.

I když jde o velmi časté onemocnění, mnoho lidí stále neví, jak vypadají příznaky mozkové mrtvice ani jak poskytnout první pomoc. Podezření může vzbudit například změna výrazu tváře nebo neschopnost udržet v ruce hrnek. „Při nedostatečném prokrvení mozku může dojít k projevům ochrnutí poloviny těla. Pokud takového člověka požádáte, aby se usmál, jeden koutek zůstane svěšený. Stejně tak může mít potíže udržet před sebou obě ruce ve stejné výšce, na základní otázky odpoví nesrozumitelně, má potíže vám porozumět. Ve chvíli, kdy zpozorujete kterýkoli z těchto příznaků, jednejte rychle a okamžitě zavolejte záchrannou službu,“ apeluje revizní lékařka. Léčba by měla být zahájena nejpozději do čtyř a půl hodiny od vzniku prvních příznaků. V takovém případě má postižený velkou šanci na přežití a minimální trvalé následky.

Mrtvice ohrožuje ročně životy desítek tisíc lidí v ČR, s prevencí může každý začít ještě dnes. „Mezi nejrizikovější faktory patří například vysoký krevní tlak. Předejít cévní mozkové příhodě lze i ukončením kouření a omezením požívání alkoholu, snížením příjmu soli, tuku, cukrů a pravidelným cvičením. Neměli bychom zapomínat ani na pravidelné preventivní prohlídky. Lékaři vám pomohou případné problémy odhalit včas a předejít tak negativním důsledkům.

Vojenská zdravotní pojišťovna poskytuje svým klientům řadu výhod spojených s předcházením celé řadě onemocnění včetně mrtvice. Více na www.vozp.cz/prispevky-na-prevenci. Dle TZ

www.stance.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová