Funkční sexuální poruchy

Co může způsobit poruchy erekce


Kategorie: Funkční sexuální poruchy mužů Aktuality 
16.květen 2023

Občasné „selhání“ se může stát každému muži a není třeba se proto znepokojovat. Pokud však potíže trvají déle než 6 měsíců pro uspokojivou sexuální aktivitu, hovoří odborníci o sexuální dysfunkci.

Podle odhadů psychika ovlivňuje poruchu erekce u mladších mužů ve 30 až 40 % případů. Častá příčina bývá na začátku sexuálního života, kdy se získávají první (někdy neadekvátní) informace na internetu a jsou v rozporu se skutečností. Další psychickou příčinou může být nesoulad v partnerském vztahu. Špatná komunikace, obavy, hádky – vše ovlivňuje i sexuální život páru. Partnerka svému partnerovi není oporou a ‚shazuje ho‘. Někdy stačí ne příliš harmonický vztah. Řešením situace může být párová terapie.

Také stres může pramenit nejen z problémů ve vztahu, ale může se týkat i jiné oblasti života – potíže v práci, obavy, úzkosti, bolestná ztráta, anebo třeba „jen“ spánková deprivace... Potíže se dají řešit pomocí relaxačních technik, sportu, meditace, ale pokud se nedostaví úspěch, je vhodné navštívit psychologa.

Kromě psychických příčin existuje i pestrá škála důvodů, které mají organický základ. Příčinou poruchy erekce mohou být různá onemocnění, včetně deprese či aterosklerózy a léky s nimi spojené. Často se objevuje erektilní dysfunkce při léčbě vysokého tlaku, která je v České republice velmi rozšířená, ale i při jiné medikaci. Potíže s erekcí mohou dokonce signalizovat, že něco v těle není v pořádku. „Náhle vzniklá porucha erekce u zdravého jedince může například varovat před blížícím se srdečním infarktem, a to půl roku předem,“ upozorňuje primář urologické kliniky UroKlinikum Praha. Jelikož jsou totiž tepny penisu mnohem užší než tepny srdce, ucpou se rychleji. Pozor na varovné signály těla!

Také počet lidí s cukrovkou má vzrůstající tendenci. Přitom 30-95 % pacientů s diabetem trpí erektilní dysfunkcí, která se u pacientů může projevit dříve a být i mnohem závažnější. Vzhledem k tomu, že diabetes mellitus I. typu postihuje mladé lidi, dost často se objevují potíže již v brzkém věku.

„Všeobecně se dá říct, že muži mají často nepřiměřené očekávání – v 50 letech čekají, že budou na úrovni se stavem těla jako ve 20 letech. A to prostě tak není,“ upozorňuje odborník urolog. K erektilním dysfunkcím přispívají i hormonální změny, které jdou ruku v ruce s takzvanou andropauzou, při níž dochází ke snížené hladině androgenu. Pokles pohlavních hormonů se u mužů obvykle začne projevovat okolo 50. až 55. roku života (mužský přechod). K příznakům patří prořídnutí tělového ochlupení, zvětšení prsou, zvýšená únava, změny nálad, deprese, obezita, návaly horka, nechuť k pohlavnímu životu.

Častým problémem stárnoucích mužů je známá benigní hyperplazie prostaty neboli BHP – laicky řečeno zvětšení prostaty čili předstojné žlázy. Žláza se nachází na spodině močového měchýře, kterou prochází močová trubice. Činnost prostaty se promítá i do kvality sexuálního života. Problémy se zvětšenou prostatou je možné zmírnit medikamenty, ty ovšem mohou být spojeny s vedlejšími účinky. Při výrazném zhoršení kvality života představuje řešení chirurgická operace, častou pooperační komplikací ovšem bývají právě následné problémy s erekcí.

Mezi nejmodernější způsoby, jak se zbavit zbytnělé prostaty, patří technologie REZŪM. Šetrná metoda spočívající v aplikaci sterilní vodní páry do takzvané přechodové zóny prostaty. Cílená dávka vodní páry zasahuje přímo v obstruktivní prostatické tkáni a účinně tak zmenšuje podstatu BPH. Jedná se o miniinvazivní zákrok, který se provádí ambulantně bez potřeby hospitalizace. Po zákroku odchází pacient domů. Je vhodná pro muže nad padesát let s nezhoubným zbytněním prostaty o velikosti 30 až 80 ml.

Chirurgické řešení potíží s prostatou může vést k následným problémům s erekcí. Ale i jiné operace či zranění v oblasti pánve mohou způsobit erektilní dysfunkci. Možnosti řešení je nutné probrat s lékařem.  Také pravidelné dávky nikotinu mohou vést k zúžení cév či jejich poškození – včetně cév v penisu. Dlouhodobé kouření může mimo jiné ovlivnit i kvalitu erekce.

Studie ukazují, že změna životního stylu, například snížení hmotnosti či sportování, změní erektilní dysfunkci k lepšímu. Člověk má být fit. Doporučuje se lehká strava, neškodí ani sklenička vína (alkohol způsobuje touhu). Změna stravovacích návyků je i způsobem, jak předcházet nemocem spojeným s narůstajícím věkem – cukrovce, vysokému krevnímu tlaku, zvýšenému cholesterolu... a rovněž se vyvarovat dalším možným rizikovým faktorům, které by k poruchám erekce mohly vést.

Jak je možné řešit problémy s erekcí? V první řadě navštívit urologa! Všeobecně platí, že urologa má muž navštěvovat po padesátce, pokud nemá potíže. A objeví-li se u muže jakékoliv potíže, včetně erektilní dysfunkce, platí, že by vyšetření neměl odsouvat. Vyvarovat se nákupu pilulek po internetu a o léčbě se poradit s urologem. Moderních způsobů řešení problémů s erekcí je více a vždy jsou v gesci odborníka.         

Dle TZ

www.guideline.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová