Medicína

Mezinárodní konference rané péče EURLYAID


Kategorie: Aktuality 
12.květen 2023

Ve dnech 15. a 16. května 2023 proběhne v Praze Mezinárodní konference rané péče EURLYAID, na kterou jsme již upozorňovali, a na kterou se sjedou špičky oboru z celého světa. Odborníci budou diskutovat nad aktuálními tématy na podporu rodin dětí s postižením či jiným závažným onemocněním a o možnostech mezioborové spolupráce. Mezinárodní konferenci pořádá nestátní organizace Společnost pro ranou péči, která na území České republiky zajišťuje odborné služby rané péče, podporu a pomoc rodinám, ve kterých se narodilo dítě se zrakovým, kombinovaným či jiným postižením. 

 

Cílem letošní konference s mottem Stavíme mosty je přiblížení možností spolupráce napříč obory a ukotvení rané péče v systému péče o děti se zdravotním postižením a jejich rodiny. Letošního ročníku se zúčastní téměř 400 oborových specialistů z celého světa. Mezi hlavními řečníky se představí Michael Guralnick, uznávaný profesor psychologie a pediatrie na univerzitě ve Washingtonu, a také Tim Moore   z The Royal Children’s Hospital v Melbourne.  

Podle analýzy Společnosti pro ranou péči z roku 2022 kapacita rané péče v Česku stačí pouze na podporu 19 % dětí se zdravotním postižením do 7 let. „Sociální služba rané péče není stále dostupná všem rodinám, které na ni mají nárok. Čekací doby v krajích jsou rozdílné a často dosahují i mnoha měsíců. Proto je nutné spolupracovat a iniciovat spolupráci ministerstev a stavět pomyslné mosty k včasné a dostupné službě pro rodiny, které ji potřebují,“ vysvětluje ředitelka pražské pobočky Společnosti pro ranou péči a členka rady EURLYAID.

Pražský hotel Marriott se v rámci svého charitativního programu stal oficiálním partnerem této prestižní akce a zároveň tak zahajuje dlouhodobou spolupráci s organizací Společnost pro ranou péči, jež v České republice sehrává klíčovou roli v pomoci rodinám, které se musí vypořádat s postižením či závažným onemocněním u svých dětí.   Dle TZ  

www.bestcg.com

Autor: MUDr. Olga Wildová