Závislosti

Kofein jako palivo, požitek i závislost


Kategorie: Aktuality Závislosti 
17.květen 2023

Na světě užívá kofein každý den bezmála 90 % lidí, ať už prostřednictvím kávy, čaje, nebo energetických či kolových nápojů. Používání kofeinových nápojů je velice rozšířené. Přestože kofein může zlepšit náladu, pozornost nebo výkonnost, má i on – stejně jako každá návyková látka –⁠ své stinné stránky…

Z údajů Českého statistického úřadu z roku 2022 přitom vyplývá, že každý Čech spotřebuje průměrně tři kilogramy kávy ročně, což je oproti předcházejícímu roku nárůst o 9 %. Celosvětově v průzkumu o konzumaci kávy je ČR na 35. místě z celkových 88 dotazovaných zemí.

Pro velkou část populace je ranní káva jednoduše nezbytností. Tím, jak ovlivňuje centrální nervovou soustavu, mění i náš stav vědomí. Zvyšuje bdělost, působí pozitivně na kognitivní funkce, paměť, pozornost, koncentrace, pohotovost, orientace v prostoru, vyjadřování a porozumění a v neposlední řadě má vliv i na náladu, protože ovlivňuje působení nervových přenašečů v mozku. Některé studie také ukazují, že konzumace kofeinu může snížit riziko vzniku některých typů rakoviny, například rakoviny prsu a jater, a zároveň pomáhá i v boji proti nemocem srdce.

Pokud konzumace této nejpoužívanější psychoaktivní látky je nadměrná, může způsobit celou řadu problémů, od narušení spánku a snížení jeho kvality či zvýšení krevního tlaku, bolesti hlavy nebo zažívání až po podrážděnost a nervozitu.

Kolik šálků kávy denně? Obecně se doporučuje konzumovat maximálně cca 400 miligramů kofeinu za den, což vychází zhruba na pět šálků espressa. Vždy je ale potřeba mít na paměti, že tolerance kofeinu je individuální a u každého člověka se může lišit.

Věděli jste, že francouzský osvícenský filozof, básník a spisovatel Voltaire údajně konzumoval dokonce 40–50 šálků kávy denně? Nebyl tak daleko od smrtelné dávky kofeinu, která je pro člověka zhruba 10 gramů, což odpovídá přibližně 100 šálkům kávy.

To, zda je konzumace kofeinu vhodná, může odhalit i DNA test. Na základě genetické výbavy je možné zjistit, jak organismus kofein odbourává, zda má sklony k závislosti nebo jakou vůči němu má senzitivitu. Za metabolismus v játrech je zodpovědný enzym kódovaný genem CYP1A2, který ovlivňuje nejen výkonnost, ale zvyšuje i riziko inzulinové rezistence, infarktu nebo vysokého krevního tlaku.

Existují 3 genotypy (varianty) tohoto genu: Genotyp AA jsou „rychlí“ metabolizátoři kofeinu, Genotyp AC jsou „pomalí“ metabolizátoři kofeinu a Genotyp CC jsou „ultrapomalí“ metabolizátoři kofeinu.

Geny tak určují, zda je pro příslušný organismus konzumace kofeinu vhodná. Jedna z nedávných studií potvrdila, že zatímco účastníci s ‚rychlým‘ genotypem zlepšili svůj výkon po užití kofeinu ve srovnání s placebem, účastníci s ‚pomalým‘ a ‚ultrapomalým‘ genotypem nikoliv.

Závislost na kofeinu se zjistí poměrně snadno. Pokud si jedinec bez kávy nedokáže představit den, těší se, až si dá svůj zasloužený šálek dopaminu („hormonu štěstí“, jehož produkci kofein dočasně zvyšuje), nebo se cítí podrážděný, unavený a bez energie – nejspíše má problém. Při chronické konzumaci této látky však dochází ke snížení benefitního působení na lidský organismus. Kofein tak již nesnižuje pocit únavy, nepodporuje výkonnost, náladu ani celkové zdraví. Naopak, slouží pouze k tomu, aby udržel „normální“ stav. Pro udržení benefitu by se proto jeho užívání mělo cyklovat. Odborníci doporučují dát si od kofeinu týdenní pauzu každý měsíc. Tato doba je dostatečně dlouhá na to, aby došlo k obnovení citlivosti receptorů, jejichž aktivace je zodpovědná za účinky kofeinu.

Kofein není vhodné konzumovat brzy po ránu, v pozdním odpoledni, a už vůbec ne večer před spaním. Optimálně se doporučuje konzumovat kofein nejdříve 2–3 hodiny po probuzení a nejpozději do 2. až 3. hodiny odpolední. Znamená jistotu, že se nenaruší přirozený cyklus bdělosti a spaní.

Odstranění kofeinu z krevního řečiště navíc trvá průměrně 1,5 až 10 hodin –⁠ v závislosti na mnoha faktorech, jako je užívání alkoholu, antibiotik, antidepresiv nebo obezitě, jež mohou účinek prodloužit. Pozor také na různé druhy kávy. Zatímco espresso obsahuje přibližně 60 miligramů kofeinu, cold brew v sobě skrývá až 150 miligramů. Dle TZ

www.media-list.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová