Medicína

Mám rakovinu, proč sociální pracovník nebo psycholog?


Kategorie: Aktuality Rakovina 
09.květen 2023

Onkologické onemocnění je diagnostikováno v nemocnici a tam je také léčeno. Lékař a léčba jsou velmi správně první v řadě pomoci, ale nejsou jedinými pomocníky. Psycholog a sociální pracovník mohou výrazně podpořit zvládání změn, které onemocnění přináší do života nemocného i jeho rodiny. Aby měl člověk dost informací a zvládl bez větších obav náhlou a dlouhou řadu změn, je velmi náročné a stojí za to, si říci o pomoc.

Centra Amelie nabízejí bezplatnou pomoc onkologicky nemocným a jejich blízkým v Praze, Liberci, Olomouci, Rakovníku a také on-line přes telefon, e-mail nebo počítač. Nyní se dostupnost psychologů rozrostla i o Jablonec. V dubnu začal své služby poskytovat psycholog i v Jablonci nad Nisou. Díky vstřícnosti paní primářky je poskytována psychologická péče přímo na onkologickém oddělení zdejší nemocnice. Psycholožka libereckého Centra Amelie dochází do nemocnice vždy v pondělí odpoledne od 12:00 hodin a poskytuje péči onkologickým pacientům i jejich blízkým. Dokonce je možné se na konzultaci objednat telefonicky nebo e-mailem jak v Amelii, tak u vrchní sestry.

K čemu mohou lidé, kterým do života vstoupila rakovina, psychologa využít, na to odpovídá psycholožka: „Psychologická podpora doplňuje péči o onkologicky nemocné tak, aby byla komplexní a podpořila člověka v jeho celku. Neměli bychom se omezovat pouze na léčbu těla, ale řešit i to, co trápí duši. Prakticky to mohou být třeba neodbytné myšlenky, náročné emoce, komunikace v rodině anebo třeba i špatný spánek!“

Sociální práce je další oblastí, která může výrazně pomoci k lepšímu zvládání života s rakovinou. Asi nejčastější jsou otázky z oblasti financí a dávek, které pomohou rodinám s onkologicky nemocným dlouhou dobu léčby zvládnout. Patří sem i otázky invalidity, ale také návratu do práce a třeba i péče o děti a porozumění systému zdravotnictví a sociální péče, stejně jako komunikace s nimi. Ačkoliv je hodně informací na internetu, jsou k dispozici i brožury Amelie, lidé si sice informace vyhledají, ale nemusí jim vždy dobře rozumět nebo je potřebují prohloubit. Pak je dobrá konzultace s odborníkem, buď osobní, on-line, ale mnoho lze vyřídit i e-mailem.

Komplexní podpora v nemoci, tzv. psychosociální péče, by měla být nedílnou součástí onkologické léčby a měla by nabízet podporu i blízkým nemocného. Pokud tomu tak je, pak člověk lépe zvládá onemocnění i život s ním nebo s nemocným.  Výsledek se dá vyčíslit i v ekonomice státu. Je proto dobře bez zábran kontaktovat podpůrné služby. Dle TZ

 https://www.amelie-zs.cz/wp-content/uploads/foto-team.jpg

www.amelie-zs.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová