Antikoncepce

Obtíže žen s přemírou testosteronu


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
03.květen 2023

Hrubší hlas, akné, nadměrné ochlupení v oblasti obličeje, břicha či hrudníku nebo také vyšší riziko rozvoje cukrovky druhého typu. To vše jsou možné problémy žen, které se potýkají se zvýšenou hladinou testosteronu v organismu. Ženy sice testosteron potřebují, klíčové je však jeho množství.

Většina populace se dozvěděla už ve škole, že ženy mají hormony estrogen a progesteron, zatímco u mužů dominuje testosteron. Zdaleka to však není tak jednoduché. I v mužském těle totiž pracuje ženský hormon, u žen zase mužský. Klíčovým výsledkem je v tomto případě jejich množství.  Pokud má totiž žena testosteronu v normě (uvádí se hodnoty od 15 do 70 nanogramů na decilitr krve), pomáhá jí například stimulovat sexuální touhu, soutěživost, podílí se na tvorbě svalové hmoty, na regulaci tělesného tuku nebo podporuje udržování normální hladiny glukózy v krvi.

Problém nastává v okamžiku, kdy hladina testosteronu nadměrně vzroste. Mezi symptomy zvýšené hladiny testosteronu u žen patří akné, nepravidelná menstruace a s ní související snížená plodnost či nadváha. Řada studií také poukazuje na možnost zvýšeného rizika cukrovky druhého typu či kardiovaskulárních chorob. Mezi další komplikace, které těmto ženám znesnadňují život, patří nadměrný růst ochlupení v oblasti obličeje, hrudníku, zad či břicha, padání vlasů, zvětšený klitoris nebo hlubší hlas. Mezi důsledky, které nejsou viditelné na první pohled, pak lze zařadit výraznou soutěživost, zvýšenou chuť na sex, energičnost, dravost, vyšší míru agresivity či sklon k rizikovému chování. To vše má samozřejmě neoddiskutovatelný dopad nejen na fyzické, ale také psychické zdraví ženy.

Faktorů, které mohou zapříčinit nadbytek testosteronu v ženském těle, je několik. Jedním z nejčastějších je takzvaný syndrom polycystických ovarií (PCOS). Předpokládá se, že u postižených žen vylučuje hypofýza více takzvaného luteinizačního hormonu a méně folikulostimulačního hormonu, než je tomu u zdravých žen. Vzniklá nerovnováha stimuluje produkci mužských pohlavních hormonů ve vaječnících, kde je jich nadbytek. Stav postupně vede k poruchám menstruačního cyklu, silné bolestivé menstruaci či nadváze až obezitě, při které je tuková tkáň soustředěna zejména v oblasti pasu. Dalším rizikovým faktorem je obezita, v jejímž důsledku tělo ženy produkuje nadmíru hormonů a zvyšuje hladinu inzulínu, což dále stimuluje produkci mužského hormonu. Pominout samozřejmě nelze ani genetické faktory (třeba poruchu nadledvin či hypofýzy) nebo přílišnou konzumaci potravin, které tvorbu testosteronu podporují. Mezi takové se řadí v nadbytku např. masné výrobky, vejce nebo luštěniny. Problematické je, stejně jako u mužů, užívání anabolik.

Pokud se odběrem krve prokáže u ženy vyšší hladina testosteronu, doporučuje se v první řadě úprava životosprávy. Zařadit do jídelníčku více vlákniny, zdravých tuků z avokáda či oliv, lněné semínko i zelený čaj, který obsahuje flavonoidy, pomáhající regulovat hormonální hladiny. Špenát a brokolice jsou zase bohatým zdrojem látek, které pomáhají snižovat produkci testosteronu. Výborným pomocníkem se podle některých studií ukázala být i máta. Zároveň je vhodné konzumovat potraviny, které pomáhají zvyšovat produkci ženských hormonů (jablko, třešně a k obědu sóju, špenátu brokolici). Lze však i dodat přírodní preparáty s obsahem včelí mateří kašičky a fytoestrogenů, které se podobají ženským hormonům estrogenům. Výrazné fyzické či psychickými obtíže, je však určitě nutné řešit s lékařem. V takových případech se obvykle předepisují antikoncepční pilulky, glukokortikoidy nebo metformin.

Dle TZ MUDr. Pavla Turčana, gynekologa a sexuologa spolupracujícího se spol. Vegall Pharma.

www.lesensky.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová