Plánované rodičovství

Užívání konopí v těhotenství a po porodu


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
04.květen 2023

Bylo zjištěno, že expozice konopí během těhotenství má významně negativní účinky na vývoj plodu a dlouhodobé výsledky neurovývoje. Studie ukázaly, že expozice konopí in utero (v děloze) je spojena s trvalými kognitivními a behaviorálními důsledky, které mohou přetrvávat až do mladé dospělosti dítěte.

 

Je důležité, aby si těhotné ženy byly vědomy rizik spojených s užíváním konopí během těhotenství a vyvarovaly se jeho užívání k léčbě nevolnosti a zvracení. „Chronické užívání konopí může také vést k rozvoji kanabinoidního hyperemetického syndromu, což je stav charakterizovaný cyklickými epizodami zvracení, bolestí břicha a nutkavým jednáním.”

Navzdory rostoucí legalizaci konopí po celém světě jsou informace o bezpečnosti užívání konopí během těhotenství a kojení stále omezené. Konopí je nejběžněji užívanou nelegální drogou během těhotenství, přičemž údaje, které ženy samy uvedly, naznačují prevalenci 2–5 %. Tyto údaje jsou pravděpodobně podceněné. 

Ženy, které užívají konopí během těhotenství, častěji užívají jiné drogy, jako je alkohol a tabák, což může dále zvýšit rizika pro vývoj plodu. Kromě toho studie ukázaly, že kanabinoidy mohou snadno procházet placentou a objevit se v lidském mateřském mléce, což vede k expozici plodu a novorozence.

Závěrem lze říci, že těhotné a kojící ženy by měly být informovány rodinnými lékaři, zdravotními sestrami a porodními asistenty o možných rizicích spojených s užíváním konopí. S rostoucí legalizací konopí je nezbytné vzdělávat veřejnost, zejména těhotné a kojící ženy, o potenciálních škodách užívání konopí během těhotenství a kojení. Dle TZ

www.kasparpr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová