Alergie

Jak bojovat se sezónními alergiemi


Kategorie: Aktuality Alergie 
03.květen 2023

Jarní sezónní alergie jsou pro mnohé za dveřmi, ale ne každý je na ně připravený. Projevují se bolestmi hlavy, rýmou, ucpanými uši, pálením očí nebo bolestmi krku. Největší spouštěč jarních alergií je pyl ze stromů a květin, který se dostane do vzduchu a dráždí organismus. Alergenem může být také plíseň, která je v zimě neaktivní, ale při teplejším počasí znovu začne působit. Rad je mnoho a je na každém, kterou si k potlačení obtíží vybere. Pokud se však objeví opravdová sezonní alergie, je nutno kontaktovat lékaře.  Při lehčích potížích jsou i přírodní možnosti, které pomohou.

Probiotika jsou prospěšné bakterie, které se starají o zdraví střevní mikroflóry. Mají důležitou úlohu v posílení těla, imunity a mohou snížit alergenní symptomy. Mnoho zdravých bakterií je v přírodních zdrojích. Důležité u probiotik je, aby všechny bakterie byly živé. To znamená, že po celou dobu by měly být chlazené a neměly by přijít do styku s vysokou teplotou, která bakterie ničí. Nejlepší zdroje prospěšných bakterií jsou fermentované a organické potraviny. Jsou bohaté na přírodně se vyskytující probiotika a zdravé bakterie. Vyskytují se například v kysaném zelí, jogurtech, kefíru, fermentovaných sýrech a kombuši. (www.primulus.cz).

O medu se teoretizuje, jestli nepomáhá se sezonními alergiemi. K tomu je potřeba odebírat med od včelařů, který není nijak tepelně zpracovaný. Tato teorie má však své mezery, včely opylují květy, a ne každý typ pylu se do medu dostane. Ať už je teorie pravdivá nebo ne, surový med má mnoho pozitivních účinků. Přispívá k hormonální rovnováze, je zdrojem vitamínů a minerálů. Raw med obsahuje neuvěřitelné množství antioxidantů, které pomáhají zabránit tvorbě radikálů, které způsobují stárnutí buněk a vedou k rakovině. Med posiluje imunitní systém a chrání před nachlazením. Je  zdrojem vitamínů B1, B2, B3, B6 a minerálů - mědi, vápníku, zinku, železa, hořčíku a draslíku.

Esenciální oleje použité pří aromaterapii je také způsob, jak alternativně léčit sezónní alergie. Oleje jako například mátový, eukalyptový nebo levandulový lze využít při koupeli i jako spreje. Esenciální oleje mohou léčit infekce a pomáhají usnout.  (Při ucpaném nosu a bolesti hlavy důležité). Jejich příjemná vůně pomáhá snížit stres a zlepšit náladu.

Vitamínu C snižuje množství histaminu a tím mírní alergické reakce. Histamin, hormon a neurotransmiter produkovaný celou řadou buněk, reaguje na spouštěč alergie.  Díky němu se projevují alergické příznaky jako rýma nebo slzící oči. Pro posílení imunity je proto nutno jídelníček doplnit vitamin C čerstvým ovocem a zeleninou. Vitamín C podporuje psychickou činnost, snižuje únavu a vyčerpání, udržuje funkci imunitního systému.

Pít tekutiny, a hlavně vodu je při alergiích nesmírně důležité. Voda pročišťuje (dehydratované tělo produkuje více histaminu než hydratované), organismus lépe vyplavuje a zbavuje se toxinů.

Pyl se roznáší   větrem, dostane se na kůži, oblečení a boty. Proto je důležité po návratu z venku ihned se převléci, nošené oblečení vyprat a dát si sprchu. Boty ihned zout. Je dobré vyzkoušet  výplach nosu, který uleví od ucpání. Propláchnutím se nosní sliznice zbaví pylu, ale i bakterií a přebytečných hlenů. (K výplachu se doporučují smíchat 3 lžíce soli a lžíci jedlé sody, jednu lžíci směsi do hrnku vody).  Dle TZ

www.kasparpr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová