Alergie

Alergie může být i smrtící


Kategorie: Alergie Aktuality 
28.duben 2023

V České republice žije více než 2,5 milionu alergiků. Odhaduje se však, že reálné číslo je mnohem vyšší – řada lidí nemá alergii diagnostikovanou, nebo se u nich onemocnění ještě neprojevilo naplno. S určitým projevem alergie se podle statistik setkalo 9 z 10 Čechů. Běžná je reakce na „zvířecí srst“, a to i u lidí, kteří čtyřnohého mazlíčka vlastní několik let. Během jarních měsíců trápí alergie na pyl. Diagnostika tohoto onemocnění přitom může být velmi jednoduchá –některé laboratoře unikátním přístrojem ze dvou kapek krve otestují najednou až 295 různých alergenů.

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému. Nikdy se neprojeví po prvním kontaktu s alergenem. Vždy musí předcházet kontakt potřebný k rozvoji přecitlivělosti. O tomto kontaktu ale pacient nemusí vědět (nepřímý kontakt), u kojenců může jít o předchozí kontakt v děloze. Mezi nejčastější příznaky patří svědění, zarudnutí kůže, vyrážka, kýchání nebo otoky. Nejzávažnějším projevem je pak anafylaktický šok, který může být až život ohrožující.

Některé typy alergií pozná snadno sám pacient – často jde o sezónní, které se objevují pouze v určité měsíce. Mezi nejčastější alergeny patří pyly, prach, roztoči, bakterie, některé potraviny nebo léky. Alergie se však projevuje i v podobě přehnané imunitní reakce na hmyzí jedy, typicky po štípnutí včelou nebo vosou. V České republice mnoho jiných živočišných jedů, které mohou vyvolat alergii, není. Některé projevy mohou být sotva znatelné, jindy vyžadují hospitalizaci. Velkou úlohu hraje rodinná anamnéza pacienta. K diagnostice alergie někdy dochází pozdě. Důvodem bývá opomenuté vyšetření nebo pozdní odeslání na vyšetření. Onemocnění alergií se dá často velmi úspěšně léčit imunoterapií, např.  léčba alergie na hmyzí štípnutí dosahuje až 96% úspěšnosti. Alergie spontánně vymizí velmi zřídka. Bývá u kojenců s alergií na základní potraviny, ale nemusí být pravidlem.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že má alergii pouze na zvířecí srst. Ve skutečnosti se však alergeny zvířat nacházejí zejména v kožních šupinách. Dalším zdrojem jsou sliny a moč zvířete. Až 30 % českých alergiků má problémy s reakcí na domácí mazlíčky.

Alergie na zvířata se projevuje zpravidla alergickou rýmou. Mezi její příznaky patří například opakované kýchání, ucpaný nos nebo vodnatý výtok z nosu. Objevuje se ale i zarudnutí nebo pálení očí. V žádném případě by se neměly tyto příznaky podceňovat, jelikož se nemoc může rozvinout až v bronchiální astma. S mazlíčky není nutno se rozloučit. Je však nezbytné dodržovat předepsanou léčbu od alergologa a chodit na pravidelné prohlídky.

Pylové alergeny se do těla dostávají velmi snadno, tzv. inhalační alergie jsou nejrozšířenější. Alergie sezonní zpravidla začínají na jaře – příznaky se objevují v době květu rostlin a končí na podzim. Zdrojem pylu jsou trávy, obiloviny, stromy a byliny. Alergie na pyl se projeví většinou ihned, v řádu několika minut. Mezi příznaky patří senná rýma, záchvatovité kýchání, ucpaný nos nebo zánět spojivek. Výjimkou není ani svědění celého těla. Závažnějšími projevy jsou pak dýchací potíže. Každý pacient má často své charakteristické projevy alergie a svoji specifickou kombinaci alergenů, na které reaguje. Podle sezony kvetení je tak nucen každoročně respektovat vlastní pylový kalendář.

Jistotu přináší jedině vyšetření. Při vyšetření v alergologické ambulanci se často používá tzv. „Prick test“, kožní vyšetření, kdy alergolog na předloktí nanese kapky nejčastějších alergenů. Podle rozsahu podráždění na kůži následně vyhodnotí míru nesnášenlivosti u konkrétní látky. V některých případech je nutná farmakoterapie. Nejlepší prevencí je omezit kontakt s alergeny, v řadě případů je to však nemožné.

Komplexnějším vyšetřením je chemická analýza vzorku krve (určité laboratoře nabízejí balíček Alergie Alex 2.) Jde o novou generaci testu, která umožňuje vyšetřit najednou téměř kompletní profil alergenů. Vyšetřit tedy lze tímto testem v laboratoři najednou 295 alergenů z velmi malého množství odebrané krve. Dle TZ

www.euc.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová