Zajímavosti

Hluboká mozková stimulace slaví v ČR 25 let


Kategorie: Aktuality Zajímavosti 
15.duben 2023

Závažným neurodegenerativním onemocněním, Parkinsonovou nemocí, u nás trpí přibližně více než 50 000 pacientů. Není vyléčitelná, ale existují způsoby, jak její projevy výrazně zmírnit, nebo dokonce odstranit. Farmakologická léčba není vždy dlouhodobě udržitelná, projevuje se zde rezistence na úpravu medikace a potlačení příznaků tedy nemusí být dostačující. Ve vybraných případech pak může být řešením právě hluboká mozková stimulace (Deep Brain Stimulation – DBS). Jedná se o neurochirurgickou metodu léčby vybraných neurologických onemocnění, zejména právě Parkinsonovy nemoci, kde dramaticky potlačuje ztuhlost, zpomalení a třes. Přestože od prvního zákroku (v ČR) letos uplyne už 25 let a poskytují ho specializovaná centra v Praze, Brně a Olomouci, mnoho lidí o ní stále neví.

Na 11. dubna, kdy se v roce 1755 narodil britský lékař James Parkinson, který poprvé popsal onemocnění zasahující centrální nervovou soustavu, každoročně připadá den Parkinsonovy nemoci. V současné době u nás trpí Parkinsonovou nemocí zhruba 50 000 pacientů, každým rokem lékaři diagnostikují až 1500 nových případů. Pravděpodobnost, že člověka v průběhu života toto druhé nejčastější neurodegenerativní onemocnění zasáhne, se zvyšuje s věkem – nejčastěji postihuje lidi mezi 50 až 60 lety, ale nemoc se čím dál častěji týká i mladších pacientů. Až 10 % pacientů onemocní před 40. rokem života.

Příčinou Parkinsonovy nemoci je postupné odumírání buněk, které produkují dopamin. Právě tato látka zajišťuje správný přenos signálů mezi nervovými buňkami. Nemoc se však nezačne projevovat okamžitě, ale až při úbytku 60–80 % těchto buněk v mozku. Typickými projevy jsou snížená pohyblivost a poruchy chůze („šouravá“ chůze s krátkými kroky), dále také svalová ztuhlost a u některých pacientů třes v klidovém režimu. V nejpokročilejších fázích nemoci mohou kvalitu života snižovat i jiné, nemotorické příznaky, jako například poruchy vnímání nebo spánku, ale i řada psychiatrických obtíží.

Neurodegenerativní onemocnění velmi ovlivňuje nejen pacienta, ale i jeho nejbližší rodinu. Pacient v pokročilejším stádiu onemocnění totiž vyžaduje trvalou péči, která je velmi náročná. Blízcí příbuzní často musí alespoň zčásti omezit vlastní práci, aby mohli o pacienta pečovat. „Nemoc jednoho člověka doslova obrátí naruby život partnerů nemocných i celé rodiny. Je také náročná na psychiku, zasahuje i nálady pacienta, které pak přenáší na své blízké. Ti jsou často vyčerpaní, frustrovaní. Řešení, které projevy nemoci zmírní nebo dokonce odstraní, zlepší a usnadní život hned několika lidem,“ přibližuje přednosta Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Parkinsonova nemoc není bohužel vyléčitelná, současná medicína dokáže pouze zmírnit projevy onemocnění. Pacientům jsou nasazena farmaka, často se jedná o tzv. antiparkinsonské medikace neboli léky, které v mozku nahrazují chybějící dopamin, a tím tlumí hlavní příznaky nemoci. Postupný rozvoj onemocnění často vede ke snižování účinnosti léků a s tím spojenému neustálému zvyšování dávek, což může způsobit jejich nadužívání a nárůst vedlejších účinků.

Farmakologická léčba však není jedinou možností. Letos je tomu již 25 let od prvního zákroku s využitím metody tzv. hluboké mozkové stimulace (Deep Brain Stimulation – DBS) v České republice.  Léčba spočívá ve stimulaci míst hluboko v mozku pomocí elektrických impulzů. Elektrody jsou implantovány do specifických mozkových jader zrcadlově do obou hemisfér. Při správném umístění se krátce po zapnutí neurostimulátoru dostaví efekt v podobě zrychlení pohybů, vymizení třesu a rigidity končetin podobně, jako když si pacient vezme běžnou dávku svých léků. Díky DBS se pacient vrací o mnoho let zpět do doby, kdy jej nemoc zásadně neomezovala. Metoda pomohla zlepšit kvalitu života u více než jednoho tisíce pacientů v ČR. Každoročně ji u nás podstoupí přibližně 60 jedinců, kteří musí splnit specifická kritéria.

První zákrok v ČR proběhl 26. března 1998 v pražském centru tvořeném 1. LF UK/VFN a Nemocnicí Na Homolce, v současné době léčbu touto metodou poskytují ještě další dvě centra, specializovaná střediska v Brně a Olomouci. Veškeré informace k Parkinsonově nemoci, ale i dotazník, který mohou vyplnit zájemci o tuto léčbu, naleznou pacienti na webových stránkách www.jaknaparkinsona.cz

Dle TZ


www.bisonrose.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová