Antikoncepce

Kvalitu spermií zhoršuje obezita i nadměrné sportování


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
21.duben 2023

Stres, obezita, užívání antibiotik nebo třeba nadměrné posilování. To je jen část faktorů, které mohou negativně ovlivňovat kvalitu spermií. Nevyhovující spermiogram je přitom nejčastější příčinou mužské neplodnosti (až 70 % všech případů).

V ČR se potýká s neplodností každý pátý pár. Třetina komplikací je u ženy, třetina u muže a zbývající třetinu tvoří kombinované obtíže. Co se týká neplodnosti, až u sedmi z deseti mužů je způsobena zhoršenou kvalitou spermií. Na mužské pohlavní buňky působí celá řada faktorů. Ovlivňuje je například léčba antibiotiky, horečka, duševní nepohoda, stres, špatná životospráva, málo pohybu, což vede k obezitě. Mnoho tělesného tuku způsobuje nerovnováhu hormonů, vzhledem k tomu, že v tukové vrstvě se tvoří ženský hormon estrogen. Vyšší tělesná hmotnost navíc může také zvyšovat tělesnou teplotu v oblasti varlat.

Druhý extrém je nadměrné sportování a posilování. Problém nastává zvláště tehdy, kdy se používají ke zlepšení výkonu steroidy.  Dochází k zvýšení hladiny mužského hormonu testosteronu a tím se utlumí přirozená jeho tvorba v organismu. Následkem je nižší produkce spermií, jejich zhoršená kvalita, což může vést k problémům s erekcí. Kvalitě spermií neprospívá ani časté saunování, pobyt v horké vodě nebo příliš těsné spodní prádlo.

Pokud se nedaří počít dítě ani po roce pravidelného nechráněného styku, nastupuje obava o kvalitě spermií, lékaři jednoznačně doporučují podstoupit vyšetření. Takzvaným spermiogramem se označuje mikroskopické prozkoumání odevzdaného spermatu. Muž by měl před odběrem dodržovat sexuální abstinenci po dobu dvou až pěti dní. Také je vhodné, aby se vyhnul přehřátí varlat. Neměl by tedy před odběrem chodit do sauny nebo jet na dlouhou trasu na kole. V den vyšetření by si pak měl samozřejmě odepřít alkohol, kouření či jakékoliv drogy. Odběr obvykle probíhá ve specializovaném centru, kde testovaný odevzdá vzorek do připravené nádoby. Výsledek spermiogramu bývá k dispozici již v řádu několika hodin. Vyšetřuje se počet, pohyblivost a tvar buněk, zkoumají se vlastnosti semenné tekutiny, tedy její pH, rychlost zkapalnění ejakulátu nebo jeho viskozitu. Pro přesnější výsledek se doporučuje provést dvě vyšetření se čtyřtýdenním časovým odstupem.

Podle WHO (Světová zdravotnická organizace) by měl být objem ejakulátu zdravého muže v rozmezí 1,5 až 5 mililitrů, přičemž každý jeden mililitr musí obsahovat alespoň 15 milionů spermií. Pro zajímavost, ještě do roku 2010 bylo minimum 20 milionů buněk. Optikou pohyblivosti by alespoň 32 procent spermií mělo být zdravě pohyblivých a více než 4 procenta z nich musí mít normální tvar. Dodržení určitých kritérií vzhledu se váže k jejich schopnosti doplout k vajíčku a oplodnit ho. Zdravé buňky mají oválnou hlavičku dlouhou asi 6 mikrometrů, ocas nesmí být krátký nebo zakroucený. Dobrou zprávou je, že kvalitu svých spermií může muž obvykle zlepšit tím, že změní životní styl a zaměří se na péči o své zdraví.

Pokud jsou hodnoty spermiogramu nevyhovující, lékaři v první fázi doporučí muži upravit životní styl. Obvykle se zaměří na to, aby do své rutiny zařadil více pohybu, pokud jej postrádá, a přidal do jídelníčku vhodné potraviny. Rajčata, špenát, papriky nebo třeba mrkev (zdroj antioxidantů), celozrnné produkty (vitamin B, E, zinek či selen). Tato kombinace přispívá k udržování optimální hladiny testosteronu a podporuje tvorbu zdravých spermií, chrání je před poškozením volnými radikály a přispívá k jejich správné funkci. Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin podporuje pohyblivost spermií. Užitečným pomocníkem je i zelený čaj, který obsahuje antioxidanty. Dobré jsou doplňky stravy, speciální preparáty pro muže s obsahem aminokyselin, L-arginin a L-karnitin, zinek, mangan, vitamin B6, B12, kyseliny listové, selenu či mateří kašičky.

Muži by se měli vyvarovat kouření a přílišného tepla v oblasti genitálií, nošení mobilního telefonu v kapse či práci s notebookem na klíně. Také je vhodné mírnit stres, vyřadit smažené a příliš tučné pokrmy, sladkosti a rafinované cukry, alkohol, kofein či sóju, která obsahuje fytoestrogeny (rostlinné látky s podobnými účinky jako ženské hormony). Výsledky upravené životosprávy se projeví nejdříve za 2,5 až 3 měsíce, protože tak dlouho přibližně zrají spermie. TZ dle komentáře sexuologa a gynekologa MUDr. Pavla Turčana. Dle TZ

www.lesensky.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová