Léčivé rostliny

Jarní detox může mít mnoho podob


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny 
13.duben 2023

Období jara je správným časem pro revizi vlastního těla. Odstranit škodlivé látky, které tělo nahromadilo během zimních měsíců, ale také znovuobjevit energii, lze například pomocí čajů.

Většinou každý nějak cítí, že během zimy se v těle nahromadily nejen tuky, ale i takové látky, které organismu příliš neprospívají. „Zimní“ strava, která bývá přirozeně bohatší na tuky, ale také menší konzumace ovoce a zeleniny společně s nevyváženým pitným režimem mohou přispět k nesprávné činnosti organismu. Detox se proto v posledních letech stává oblíbenou součástí jarního období, kdy zdaleka nejde jen o hubnutí, ale o celkové zdraví a psychickou pohodu.  

Výsledkem zaneseného organismu může být vznik alergií či dalších onemocnění. Ideálním společníkem pro obnovu normální činnosti jater je užívání ostropestřce mariánského, který je k dostání jak v pastilkách, tak i ve formě čajových odvarů.

Čaje pro detoxikaci organismu obecně patří mezi oblíbené způsoby, jak odstranit toxické látky z těla. Speciálně navržená čajová směs pro účinnou detoxikaci organismu nejprve zaujme vůní. Čajový sáček je obohacen o mátu, kopřivu a yerbu maté, díky kterým se získá dobrá kondice.

Typické jarní balancování mezi radostí z prvního sluníčka, kterou střídá náhlá únava je známé pod názvem „jarní únava“. Organismus tak reaguje na nedostatek vitaminů, slunečního svitu (vitamin D) a čerstvého vzduchu. Tělo je jednoduše po dlouhé zimě vyčerpané.

Velkým pomocníkem pro znovunabytí energie do všedních dní je pravidelný pohyb, pobyt na čerstvém vzduchu a správný pitný režim. Tělo se začne lépe okysličovat, podpoří se látková výměna a odměnou je i lepší nálada. Velmi vhodným společníkem pro obnovu energie je další čajová směs, jejíž složení ze zeleného čaje a yerby maté dokáže potlačit už začínající známky únavy a díky guaraně, získá organismu novou energii.

Pokud má přednost spíše káva než čaji, chuť kávy od italských pražičů, dokazuje, že kvalitně připravené espresso dokáže potlačit sebevětší únavu a nastartovat organismus na aktivní den.

Dle TZ

www.nativepr.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová