Hubnutí - obezita

Při redukci váhy neomezujte bílkoviny


Kategorie: Hubnutí - obezita Aktuality 
13.duben 2023

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Najdeme je ve všech tkáních, jsou důležité pro stavbu svalů, kostí, pokožky, pro funkci imunitního systému, také pro tvorbu enzymů a hormonů. Jedná se o základní makroživinu, která je nezbytná, aby tělo správně fungovalo. Proto je nutné v potravě přijímat bílkoviny pravidelně, a to i při hubnutí. Pokud jich nebude dostatečné množství, může dojít k odbourávání svaloviny.

Je důležité si uvědomit, že naše tělo si neumí vytvořit zásoby bílkovin, na rozdíl od tuků. Nadměrné omezování bílkovin je jednou z nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí při redukci váhy. V komplexním programu The 1:1 Diet se snaží podpořit klienty ve snaze o změnu stravovacích návyků ve výzvě Huben, kde v rámci měsíce dubna dostávají týden programu zdarma.

Jako optimální příjem pro dospělého člověka je zhruba 1g bílkovin na 1 kg ideální hmotnosti. V případě silových a výkonnostních sportů jsou pak hodnoty vyšší (1,2 – 2,0 g/ kg hmotnosti i více).

Lze se zaměřit na několik obecných znaků. Mezi základní ukazatele patří ztráta svalové hmoty, nekvalitní vlasy, nehty a kůže nebo pocit hladu krátce po jídle. Přesnou diagnostiku klinického nedostatku bílkovin však může stanovit pouze lékař.

Je nutné se zaměřit na dostatečný zdroj proteinů v hlavních jídlech, tedy na snídani, oběd i večeři. Následně lze doplnit kromě masa jogurtem, vejcem, sýry nebo luštěninami. Jmenované potraviny se hodí i na svačinu. Pokud stále proteiny chybí, lze výjimečně vzít např. proteinovou tyčinku.

Doporučuje se také vyhnout vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, zejména polotovarům. Koncentrace bílkovin je v těchto typech jídla nižší v porovnání s běžnou a vyváženou stravou. Je lépe si jídlo s vhodným poměrem makroživin připravit doma. www.spolukiladolu.cz

Dle TZ

www.know.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová