Medicína

Vrcholovým manažerům hrozí předčasná andropauza


Kategorie: Aktuality Klimakterium 
24.březen 2023

Stres, nedostatek spánku a hektický životní styl způsobuje, že u stovek českých mužů nastupuje předčasně andropauza. Stav, kdy dochází k poklesu mužského hormonu testosteronu, lze přirovnat k ženské menopauze. Muži v andropauze jsou ohroženi mrtvicí, vysokým tlakem i depresí. Testosteron mohou do těla vrátit například pomocí speciálního gelu nebo injekční formou. Jeho hladiny si mohou nechat změřit i u praktického lékaře. Právě o možnostech léčby andropauzy budou praktici diskutovat na 17. kongresu primární péče, který začíná 24. března 2023.

„K poklesu mužských hormonů dochází nejčastěji kolem 50. roku věku. Dnes se s ním ale čím dál častěji sekáváme u mladších mužů. Typickým příkladem jsou vrcholoví manažeři, kteří jsou vystaveni dlouhodobému stresu. Mají nedostatek kvalitního spánku, jejich mozek nedokáže takzvaně vypnout, a oni se tak vůbec nedostanou do hlubší fáze spánku, ve které tělo produkuje nejvíce testosteronu,“ vysvětluje sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan. Nedostatek testosteronu se následně projevuje únavou, depresivními stavy, výkyvy nálad, zhoršenou imunitou i poklesem zájmu o sex. Při dlouhodobém nedostatku pohlavního hormonu pak u mužů častěji dochází k potížím s vysokým krevním tlakem a mohou mít i horší průběh zánětu prostaty. Jsou také více ohroženi mrtvicí a řídnutím kostí (osteoporózou. Zatímco u menopauzy dochází k prudkému poklesu hladin hormonů, u andropauzy je úbytek postupný. Je proto důležité odhalit potíže z nastupující andropauzy včas a začít ji léčit.

Pacienti s nepříjemnými projevy andropauzy mají v současnosti k dispozici dva typy léčby: testosteron mohou do těla dodávat pomocí injekcí přibližně jednou za tři měsíce nebo tři týdny nebo si pravidelně na tělo nanášet gel s obsahem hormonu. U testosteronové léčby může docházet ke zvýšené tvorbě červených krvinek a houstnutí krve. Riziko ucpání tepny je nejvyšší v prvních třech až dvanácti měsících od zahájení léčby. Gel je nejšetrnější a nejbezpečnější volbou, protože má nejnižší riziko, napodobuje přirozené kolísání hladin testosteronu v průběhu dne a také jej lze v případě potíží ihned vysadit. Při aplikaci injekcí zůstává dávka hormonu v těle minimálně tři týdny až tři měsíce v závislosti na typu použité injekce. Testosteronový gel také nebrání vlastní tvorbě hormonů v těle, zatímco injekce vlastní tvorbu testosteronu úplně zastaví a nahradí umělým hormonem.

Andropauzu mohou muži řešit se sexuologem, andrologem nebo endokrinologem. Drtivá většina pacientů se ale se svými problémy obrací na praktického lékaře. „Preventivní prohlídky nám umožňují odhalit u pacientů andropauzu včas. Málokdo vyhledá specialistu s tím, že ho trápí výkyvy nálad. My přitom víme, že může jít o jeden z prvních příznaků andropauzy. Na základě rozboru krve vyhodnotíme hormonální hladiny pacienta a v případě potřeby mu nabídneme testosteronový gel, který si, pokud mu jej napíše praktický lékař, bohužel musí plně hradit sám. Pokud mu jej předepíše odborník, dostane i příspěvek od zdravotní pojišťovny. Šance na diagnostiku je ale největší právě u praktických lékařů v rámci preventivní prohlídky. Důležité je však správné vyhodnocování laboratorních vyšetření u andropauzy, což bude jedním z důležitých témat letošního Kongresu primární péče,“ říká MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

Andropauza nastává u všech mužů, podobně jako menopauza u žen. S předčasným „přechodem“ lze ale bojovat a také zmírnit jeho příznaky. Odborníci doporučují pravidelnou fyzickou aktivitu a dostatečný odpočinek. Stav hormonů také významně ovlivňuje strava – poklesem hladiny testosteronu více trpí obézní muži, jimž se v tukových tkáních tvoří ženské hormony.

Dle TZ

www.mavepr.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová