Výživa

Několik typů proti jarní únavě


Kategorie: Výživa Aktuality 
21.březen 2023

Jarní únava – určitě každý už o ní někdy slyšel a možná ji dokonce i pocítil na vlastní kůži. Tento stav přitom úzce souvisí s detoxikací neboli očistou organismu, která je právě na jaře často vyhledávanou metodou, jak osvěžit tělo i ducha. Rady a tipy pro tuto roční dobu přináší výživový poradce.

 

Pojem detoxikace znamená z lékařského hlediska odstranění jedovatých látek, tedy toxinů, z organismu. Tyto látky se do těla se dostávají různými cestami, ať už z potravy, znečištěného ovzduší, vody nebo dlouhodobě užívaných léků a podobně. V těle pak narušují biochemické pochody, metabolismus buňky nebo mohou mít nepříznivý vliv na správnou tvorbu hormonů. Organismus má naštěstí k dispozici celou řadu zbraní, pomocí kterých se s těmito látkami umí vypořádat. Určitě lze tělu pomoci tím, že se mu odlehčí a nastartuje jeho regenerační schopnosti.

Podle osobních možností a s ohledem na zdravotní stav lze zařadit krátkodobý půst v řádu několika hodin – třeba jeden den nebo půl dne v týdnu. Obecně ale postačí dbát na lehčí stravu, tak aby si mohla odpočinout trávící soustava. Znamená to vyhnout se uzeninám, pečivu z bílé mouky, sladkostem, smaženým jídlům a polotovarům. Krátkodobě je možné vyloučit i maso a mléčné výrobky.

Na jaře se příroda zazelená a vyzývá zařadit například zelené výhonky, bylinky a první jarní zeleninu. Tradičně se využívaly třeba mladé kopřivy na čaje nebo do nádivky či salátů. Únava může být způsobena sníženou hladinou vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších fotochemikálií, které je možné snadno doplnit v několika porcích ovoce a zeleniny. Některé potraviny v sobě navíc obsahují látky, které tělu přímo pomáhají s detoxikací – patří k nim třeba citrusové plody, hroznové víno, borůvky, jablka nebo řasy chlorela a spirulina.

Základem je neperlivá voda, na vodu z kohoutku, je vhodné použít kvalitní filtr. Doporučují se také bylinkové čaje. Pijte v menších dávkách v průběhu dne. Zařadit lze ředěné ovocné nebo zeleninové šťávy, ovšem spíše jako doplněk pitného režimu.

Svižná procházka nebo běh venku je skvělým pomocníkem v jarní očistě.  Na sluníčku se doplní tolik potřebný vitamin D, kterého bylo v zimě nedostatek, a pohybová aktivita pomůže s vyloučením škodlivin z těla. Podobný výsledek má také sauna, kde se některé toxické látky z těla dostávají společně s potem.

Dodržovat aspoň osmihodinový spánek denně, respektovat přirozený biorytmus a zaměřit se na kvalitu spánku. Žádoucí je nižší teplota a čerstvý vzduch v ložnici, kvalitní matrace a klidnější režim před spaním. Doporučuje se například vyhnout se sledování obsahu na elektronické obrazovce a místo toho se věnovat relaxačním technikám.

Pokud je vhodná změna nebo nová skladba jídelníčku, změna životního stylu nebo s redukce hmotnosti, rady lze najít na www.spolukiladolu.cz. Dle TZ

www.know.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová