Medicína

Štítná žláza – orgán připomínající motýla


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
20.březen 2023

Štítná žláza je jeden z nejhezčích orgánů v lidském těle – strukturou totiž připomíná motýla. Zároveň je jedním z nejdůležitějších orgánů. Pokud onemocní, může velice potrápit. Příznaky nesprávné činnosti štítné žlázy mohou být různorodé a vyvíjí se velmi pomalu. V České republice se s tímto onemocněním léčí více než 600 000 lidí, další desítky tisíc o něm vůbec nevědí. Častěji onemocní ženy než muži, až 20 % žen ve věku 50 let trpí nedostatečnou funkcí štítné žlázy. Důležitou roli hraje tento orgán i v souvislosti s těhotenstvím a vývojem plodu.

Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, nachází se v přední části krku, těsně pod ohryzkem. Váží sice jen 25 až 40 gramů, je však pro správnou činnost organismu nezastupitelná produkcí důležitých hormonů. Ty jsou uvolňovány do krevního řečiště a podílí se na správném fungování metabolismu, ovlivňují termoregulaci a v neposlední řadě srdeční frekvenci. Jsou nezbytné pro správnou činnost orgánů, jako je srdce, mozek, střevo nebo svaly.

Příznaků, že s orgánem něco v není v pořádku, je mnoho. Pokud štítná žláza produkuje příliš mnoho hormonů, jedná se o nadměrnou činnost. Typická je tzv. struma, zvětšená štítná žláza. Mezi příznaky patří například nesoustředěnost, podrážděnost a nespavost, třes rukou, průjmy nebo rychlejší tepová frekvence tzv. bušení srdce. U žen mohou býti poruchy menstruačního cyklu. Pokud naopak štítná žláza nepracuje dostatečně, projeví se obvykle únavou, zimomřivostí, depresivním laděním, bolestmi kloubů, suchou kůží a zácpou. Příčinou je často dědičný autoimunitní proces, ale může se projevit i po ozáření krku nebo při nedostatku jódu v organismu.

Specifické je onemocnění štítné žlázy během těhotenství, protože hormony mají velký vliv na vývoj plodu. Podílí se na kvalitě placenty, ale i na vývoji nervové soustavy dítěte v děloze. Během prvního trimestru je dítě navíc závislé na hormonech matky, jelikož ještě nemá vlastní štítnou žlázu schopnou tvořit hormony. Při snížené funkci hrozí riziko potratu nebo předčasného porodu.

Pro správnou diagnózu je důležitá rodinná anamnéza (zda se nějaký příbuzný již se štítnou žlázou léčí). Poté přichází na řadu vyšetření včetně ultrazvuku, případně i odběr vzorku tkáně štítné žlázy. Velmi důležité jsou i laboratorní testy. Ženy se léčí se štítnou žlázou 8x častěji než muži. Lékaři proto doporučují nezanedbat prevenci.

Užitečné je laboratorní vyšetření, které zájemcům nabízejí některé laboratoře. Ženy získají ucelený přehled o metabolických procesech ve svém těle. Z odebraného vzorku krve získají objektivní informaci o stavu hormonů štítné žlázy, ale i o funkci jednotlivých orgánů. Další vyšetření se provádějí ze vzorků moče a stolice.

Vyšetření je jednoduché, probíhá na základě krevního odběru, který se doporučuje podstoupit na lačno v ranních hodinách. Těsně před odběrem by pacientka měla vypít čtvrt litru vody nebo neslazeného čaje. V den odběru je také nutné donést vzorek moči a stolice. Výsledky jsou k dispozici do jednoho týdne.  Dle TZ

www.insighters.cz

www.euc.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová