Závislosti

Suchý únor alkohol nevymýtil


Kategorie: Závislosti Aktuality 
15.březen 2023

V pití alkoholu patříme ke světové špičce. A nezabránil tomu ani suchý únor, který každoročně bojuje proti nadbytečné konzumaci alkoholu měsíční abstinencí. Přestože se do něj letos zapojilo více než 900 tisíc Čechů, neznamená to však, že stejná část populace u nealkoholických nápojů zůstane i nadále…

Ačkoliv se jednalo jen o jeden měsíc v roce, a ke všemu ještě ten nejkratší, odbourat ze života alkohol není vůbec snadné. Stačí jedno posezení s přáteli, rodinná oslava nebo večeře s partnerem. Automaticky k setkání patří sklenička vína, půllitr piva nebo nějaký ten tvrdý alkohol. Ať už na kuráž, nebo na zdraví.

11. ročník preventivní iniciativy Suchej únor potvrdil, že 11 % lidí zahání alkoholem problémy, které vyvolávají úzkost ze současné společenské situace spojené s válkou na Ukrajině, vysokými cenami energií a potravin nebo skokově rostoucí inflací. Rizikové pití se tak v Česku aktuálně dotýká více než 1,5 milionu lidí.

Ročně přitom na následky konzumace alkoholu podlehne 6 % české populace. K nejzávažnějším zdravotním rizikům patří například nemoci trávicí soustavy, od zánětů žaludku, střev nebo slinivky břišní, po cukrovku, některé druhy rakoviny jako je rakovina dutiny ústní, jazyka, hrtanu, žaludku nebo tlustého střeva a také různá onemocnění jater včetně obávané cirhózy.

Pravidelné užívání ethanolu dehydratuje tělo, zhoršuje fyzickou i psychickou kondici a narušuje celkovou kvalitu spánku. Je sice pravdou, že po alkoholu pravděpodobně se rychleji usne, s kvalitou spánku už je to ale horší. Alkohol nejvíce narušuje spánkovou fázi zvanou REM, která je velmi důležitá především pro správnou regeneraci mysli. Pokud se jakýmkoliv způsobem oslabí, nastávají problémy s horším soustředěním v průběhu dne.

V citlivosti a toleranci na alkohol hrají roli mimo jiné i genetické predispozice. I díky nim lze odhadnout množství, po kterém se zvládnou nebo zamezí problémy a nepříjemnosti, spojené s konzumací alkoholu.

Nesnášenlivost alkoholu je způsobena poruchou jaterního enzymu, který je nezbytný k rychlému odstranění alkoholu z těla. Játra alkohol rozkládají ve dvou fázích, z nichž je každá katalyzována vlastním enzymem. Lidé s určitým genetickým polymorfismem nedokáží provádět druhou fázi efektivně, takže se v jejich těle nahromadí toxická látka, která způsobuje podráždění a ev. otravu dříve než u jiných. Mimo genetického rizika závislosti na alkoholu se dá odhalit vyšetřením DNA na určeném pracovišti také citlivost na kofein nebo vnímání chutí.

Pokud někdo snáší alkohol hůře, mohou pomoci některé specifické doplňky stravy, podporující jaterní detoxikaci. K nim patří například N-acetyl-cystein (NAC) – antioxidant může zvýšit hladiny endogenního antioxidantu glutationu, ostropestřec – podporuje funkci jater a napomáhá při odbourávání alkoholu v těle.  Po konzumaci alkoholu je doporučeno doplnit  400-600 mg hořčíku společně s dalšími elektrolyty, jako jsou sodík, draslík a chlor, aby se tělo dostalo zpět do rovnováhy.

Dlouhodobému užívání alkoholu se v závislosti na mnoha faktorech, jako je délka užívání, frekvence užívání nebo dávky, přizpůsobují také receptory v mozku. V něm se mohou při časté konzumaci vyvinout chemické změny, jež způsobí vyšší toleranci vůči této látce. Když se pak alkohol přestane užívat, nastávají obvykle abstinenční příznaky, mezi které nejčastěji patří třes, úzkost nebo nespavost.

Odvykáním se liší od jednotlivce k jednotlivci. U někoho je to několik týdnů, u jiných až několik měsíců. Obnovení receptorů v mozku přitom může v některých případech trvat ještě déle, zvláště u těch, kteří užívali alkohol ve vysokých dávkách po dlouhou dobu. Jakékoliv odvykání, a to nejen od alkoholu, by však mělo být řízeno odborníkem, aby se minimalizovaly možné nežádoucí účinky, a naopak zvýšila se šance na úspěch.

Obrátit se lze například na Národní linku pro odvykání +420 800 350 000, organizaci zřízenou Úřadem vlády České republiky, a to nejen v souvislosti s alkoholem, ale i dalšími závislostmi, jako je kouření, drogy, léky, hraní, nebo internet a sociální sítě. Dle TZ

www.media-list.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová