Antikoncepce

Světový den obezity - 4. březen


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství Výživa 
04.březen 2023
Čtvrtý březen je od roku 2020 každoročně Světovým dnem obezity. Obezita bývá řazena mezi takzvané civilizační choroby a zejména ve vyspělých zemích jde o fenomén, který zásadně ovlivňuje zdraví populace a negativně ovlivňuje snahu otěhotnět. Podle studie GeneraLife index matčiny tělesné hmotnosti přímo souvisí s euploidií blastocyt a schopností porodit.

Z dat Eurostatu vyplývá, že více než polovina dospělé evropské populace má problémy s nadváhou, (tj. BMI index vyšší než 25) či dokonce obezitou (tj. BMI index nad 30). V České republice má šest z deseti dospělých minimálně nadváhu a čtvrtina populace je obézní. Podle Eurostatu 2 se Česko v tomto směru řadí mezi vůbec nejhorší státy v rámci celé Evropské Unie, spolu s Maďarskem (60 % obyvatel s nadváhou) a Chorvatskem (65 %).

Společnost FertiCare proto představila konkrétní nutriční plány, které byly vyvinuty tak, aby ženám pomohly v různých fázích asistované reprodukce. Obezita negativně ovlivňuje produkci hormonů v ženském těle a může způsobit nepravidelnou menstruaci a ztrátu ovulace. V případě mužů postihuje obezita produkci spermií a způsobuje poruchy erekce.  BMI index vyšší než 30, zásadně komplikuje možnost úspěšného početí, což platí jak pro muže, tak pro ženy. Ale již BMI větší než 25, což značí nadváhu, může komplikovat pokusy o otěhotnění. Vyšší tělesná hmotnost může být překážkou i v případě použití metod asistované reprodukce.

Tělesná hmotnost a kvalita výživy se dají zpravidla poměrně dobře ovlivňovat cílenou změnou životního stylu. Odborné poradenství pomůže zvolit správný dietní plán. Výživové poradenství vždy musí brát ohled na věk a zdravotní stav. Poradenství lze doporučit ženám, kterým se nedaří otěhotnět.

Kliniky nabízí nutriční poradenství pod dozorem expertů jako součást komplexního programu asistované reprodukce.  Sestaví se zde konkrétní nutriční plány, které ženu provázejí v různých fázích asistované reprodukce. Například již před samotným zahájením asistované reprodukce cílem diety je detoxikace organismu a nastolení správných metabolických procesů. Následuje hormonální stimulace. V další fázi, po odběru oocytů, je cílem dostat organismus do kondice. Po embryotransferu, je dieta upravena tak, aby podporovala růst endometria, mikrocirkulaci, a působila protizánětlivým a
antioxidačním účinkem a poskytovala těhotným ženám vše, co potřebují. Správně zvolený nutriční režim je důležitou prevencí pro každou ženu, která chce otěhotnět. I v tomto případě je důležité odborně upravit jídelníček.

FertiCare, česká síť reprodukčních klinik s pobočkami v Praze, Karlových Varech a Znojmě, je členem skupiny GeneraLife, která podporuje výzkum a vývoj v oblasti reprodukční medicíny za pomoci
vědeckých metod.  Dle TZ

www.ferticare.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová