Antikoncepce

Centrum péče o ženu a dítě s podezřením na vrozenou vadu


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
04.březen 2023

Fakultní nemocnice Bulovka rozšiřuje spektrum poskytované prenatální péče rodičkám a následné postnatální péče o novorozence. Díky neustále se rozvíjející multioborové spolupráci je nyní Bulovka schopna nabídnout těhotným ženám a novorozencům komplexní péči od prenatální diagnostiky a komplexního poradenství v těhotenství od vedení porodu až po novorozeneckou chirurgii vybraných vrozených vývojových vad, a to včetně operací předčasně narozených dětí. Garantem centra je Oddělení dětské chirurgie a traumatologie vedené primářem MUDr. Janem Škvařilem, Ph.D.

 

Činnost nového centra zajišťuje v úzké spolupráci odborný zdravotnický personál Oddělení dětské chirurgie a traumatologie, Gynekologicko-porodnické kliniky FNB a 1. LF UK, Neonatologického oddělení a Anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Cílem centra je pomoci rodinám, které čekají dítě s podezřením na vrozenou vývojovou vadu. Rodiče nenarozeného dítěte, u nějž ultrazvukové vyšetření v těhotenství stanoví podezření na přítomnost vrozené vady často prožívají nejistotu až do doby potvrzení vady a určení dalšího postupu. Nezřídka pak hledají informace sami a obtížně se v nich orientují. Centrum rodičům nabízí odborné konzultace, poradenství a pomoc s organizací péče.

Gynekologicko-porodnická klinika nabízí těhotným ženám preventivní screeningové vyšetření morfologie plodu. „V případě, že je diagnostikováno podezření na vrozenou vývojovou vadu plodu je důležité zbavit rodiče nejistoty, poskytnout jim možnost dozvědět se, co čeká jejich dítě, ale i je samotné, a jaké kroky budou následovat,“ říká k nově vzniklému centru prof. MUDr. Michal Zikán, Ph.D., přednosta kliniky.

„Díky nastavené mezioborové spolupráci jsme schopni na jednom místě nabídnout jasný plán optimální péče, bez nutnosti složitě se objednávat do jiného specializovaného zařízení,“ popisuje jednu z výhod centra primář Oddělení dětské chirurgie a traumatologie. Oddělení zajišťuje novorozeneckou operativu u vrozených vývojových vad, jako jsou např. vývojové vady trávicího traktu – atrézie duodena, tenkého a tlustého střeva či anorektální malformace (vrozená onemocnění konečníku a řitě). Následná operativa probíhá na kvalitně vybavených operačních sálech a pacient je v rukou specialistů s dlouholetou praxí. „Každá vrozená vývojová vada by měla být průběžně kontrolována až do dospělosti, proto je u nás samozřejmostí nejen pooperační sledování pacientů, ale i dlouhodobá dispenzarizace, tedy soustavná odborná lékařská péče ve specializovaných ambulancích,“ dodává primář .

Celého procesu poradenství se od počátku účastní také neonatologové, kteří stanovují možnosti péče o novorozence po daném chirurgickém výkonu. Neonatologické oddělení nemocnice může poskytnout intenzivní pooperační péči o novorozence s vybranými vrozenými vývojovými vadami. V nově vzniklém centru tak mohou těhotné ženy absolvovat sérii podrobných odborných vyšetření a konzultací všech prenatálně zjištěných chirurgických diagnóz. Samozřejmostí i genetické poradenství. Rovněž je jim poskytnuta předoperační, operační a pooperační intenzivní péče o novorozence a také možnost hospitalizace rodičů na standardních či nadstandardních pokojích. Podle charakteru onemocnění je centrum schopno zajistit dlouhodobé ambulantní sledování dítěte. Dle TZ

www.bulovka.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová