Hubnutí - obezita

Co znamená hubnout pod bazální metabolismus


Kategorie: Jak zhubnout? Hubnutí - obezita Aktuality 
20.únor 2023

Každý, kdo někdy začínal s redukcí hmotnosti, si nejdříve musel stanovit strategii, jak na to. Je to jeden ze základních a zároveň také nejtěžších kroků na cestě ke štíhlejší linii. Různé názory a přístupy k hubnutí přitom existují nejen mezi laiky, ale také mezi odborníky. „Všichni se patrně shodnou jen na tom, že je třeba dosáhnout energetického deficitu – jinak totiž tělo do vlastních zásob nesáhne. Otázkou ale zůstává, jak velký tento deficit může být,“ vysvětluje výživový poradce.

 

Bazální metabolismus představuje hodnotu energie, která je nutná pro udržení vitálních funkcí těla – například dýchání, zachování vhodné hodnoty tlaku a tepu, funkce vnitřních orgánů a podobně. Když se k této hodnotě přičte ještě denní pohyb a termický účinek stravy, dostane se přibližně energie nutná pro zachování hmotnosti. Pro hubnutí musí být tato energie nižší a tělo se musí dostat do energetického deficitu.

Podle odborníka je za bezpečnou považována spodní hranice bazálního metabolismu, hodnota přibližně kolem 1200 kcal: Výživoví poradci jsou schopni ve spolupráci s lékaři stav klienta posoudit a navrhnout omezení energie i na hodnotu kolem 800 kcal.

Tělo při příjmu 800-850 kcal strádat nemusí. Rozmezí spadá mezi nízkoenergetické diety (anglicky low energy diet, LED), které jsou v současnosti ověřené v rámci celé řady studií. Předpokladem je ale zajištění potřebného množství bílkovin, vitaminů a minerálů a odpovídající zdravotní stav.

Přístupů k redukci hmotnosti je mnoho. Některé, např. bariatrická chirurgie nebo farmakoterapie, jsou vhodné jen pro určité skupiny lidí. Navíc je třeba splnit přísné podmínky a celý proces zaštiťuje lékař. Pro širokou veřejnost je vhodná nejběžnější úprava přijímané stravy.

Bazální metabolismus není žádná magická hranice. Rozhodnutí o výsledné návrhové hodnotě musí být provedeno na základě posouzení konkrétního člověka s ohledem na motivaci, možnosti a hlavně zdravotní stav. Někdo bude hubnout pomaleji, jiný zvolí rychlejší variantu. Neexistuje žádná studie prokazující vztah mezi rychlostí redukce hmotnosti a zdravím.

 Postupy s výraznou kalorickou restrikcí určitě nejsou vhodné pro všechny. Je při nich nutno spolupracovat s lékařem, popřípadě s výživovým poradcem, který je dobře informován o zdravotním stavu a medikaci klienta. Řada onemocnění totiž použití takto nízkého příjmu energie neumožňuje.

Při začátku redukce je vhodné poradit se s výživovým poradcem.  Účinný a komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři využívá klinicky testované nízkoenergetické produkty, které obsahují vysoce hodnotné bílkoviny, minimální množství tuků a sacharidů a všechny nezbytné vitamíny a minerály. Produkty jsou registrovány jako obohacené (fortifikované) potraviny splňující přísné legislativní podmínky EU i ČR. Dieta pomáhá osvojit si zdravé stravovací i pohybové návyky, zbavit se nadbytečných kilogramů a nastavit a udržet dobrou mentální a fyzickou kondici.

Program je opřený o výsledky lékařských studi, je znám od 70. let minulého století. Jednou z nich je i studie DiRECT, která dlouhodobě potvrzuje účinky nízkoenergetického jídelníčku na redukci váhy i na jiné zdravotní faktory, například prokázanou remisi diabetu druhého typu u několika desítek procent účastníků. Dle TZ

www.spolukiladolu.cz

www.know.cz

www.knowlimits.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová