Knižní recenze a anotace

Knižní novinky Nakladatelství Grady


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace Novinky ze zdravotnictví 
12.únor 2023

Nakladatelství Grada uvádí nově vydané publikace z oblasti medicíny. (Část 2.)

Šrámková Taťána: Mužské stárnutí z pohledu sexuologa
Grada, 2023, vydání první, str. 2012

Sexualita je důležitou součástí života. O andrologickém stárnutí lze hovořit u mužů 40+ (tedy u velké části populace), přesto je sexualita stárnoucích a seniorů stále tabuizovaná. Publikace poskytuje ucelený pohled na mužské stárnutí z hlediska andrologického v kontextu s vysokou incidencí chorob ve vyšším věku. Nejčastěji trpí sexuálními dysfunkcemi (zejména erektilní dysfunkcí těžkého stupně) diabetici 2. typu, muži po pánevních onkologických operacích a kardiaci. Díky moderní substituční léčbě deriváty testosteronu a moderní léčbě erektilní dysfunkce se prodlužuje doba aktivního sexuálního života a zvyšuje se kvalita života mužů 40+. Autorka aktuálně zmiňuje i dopady epidemie infekčního onemocnění COVID-19 na stárnoucí mužskou populaci.

Odborná monografie je určena k postgraduálnímu vzdělávání lékařů první linie, praktických lékařů i specialistů – kardiologů, diabetologů, onkologů, internistů, neurologů, urologů, chirurgů, psychiatrů, psychologů, fyzioterapeutů. Publikace tohoto specifického zaměření u nás dosud vydána nebyla. 

Autorka je docentkou sexuologie a zkušenou autorkou monografií, kapitol v monografiích a publikací vycházejících v našich i zahraničních odborných lékařských časopisech. Vede ambulanci onkologické sexuologie, věnuje se problematice testosteronu a jeho substituce, léčí muže s těžkou poruchou erekce pomocí specifických metod.
https://www.grada.cz/muzske-starnuti-z-pohledu-sexuologa-12821/


Vokurka Samuel a kolektiv: Komplikace onkologických pacientů a možnosti jejich řešení v primární péči
Grada, 2023, vydání první, str. 160

Monografie uvádí základní komplikace a postižení u onkologických pacientů v aktivní léčbě nebo po jejím ukončení. Zahrnuje specifické problémy, se kterými může být konfrontován lékař prvního kontaktu (praktický lékař, ambulantní specialista). Jednotlivé kapitoly přinášejí základní informace k projevům a diferenciální diagnostice konkrétní komplikace, jsou uvedeny základní postupy pro farmakologickou a nefarmakologickou intervenci. 

Autorský kolektiv vedený zkušeným autorem profesorem MUDr. Vokurkou zpracoval široký okruh témat od kožní toxicity přes onkologické rány, postižení dutiny ústní, nevolnost a zvracení, horečky při infekci nebo malignitě, výživu a malnutrici, průjem a zácpu, bolest, únavu, krvácení, ascites, problematiku stomií, problematiku sexuality až po možnosti fyzické aktivity, rehabilitace, fyzioterapie a řešení akutních stavů v paliativní a domácí péči.

Publikace je určena především pro denní praxi praktických lékařů a ambulantních specialistů, ale užitečná je i pro ošetřovatelskou praxi a domácí péči.
https://www.grada.cz/komplikace-onkologickych-pacientu-a-moznosti-jejic-12945/

 

Holeček Milan:  Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy
Grada, 2023, vydání první, str. 296

Jje vysvětlen metabolismus a úloha jednotlivých aminokyselin u různých fyziologických a patologických stavů a poskytnuty údaje o možnostech jejich uplatnění ve formě nutričních doplňků u zdravého i nemocného jedince.

Úvodní kapitoly pojednávají o struktuře, klasifikaci a mechanismech transportu aminokyselin přes buněčné membrány, jsou popsány zdroje aminokyselin v potravě a jejich význam pro syntézu proteinů a peptidů. Další kapitoly popisují hlavní chemické reakce v metabolismu aminokyselin. 

Hlavní část knihy se zabývá metabolismem jednotlivých aminokyselin a jejich úlohou při tvorbě biologicky významných látek (jako jsou histamin, serotonin, dopamin, sfingolipidy, desmosiny, polyaminy, kreatin, karnitin a karnosin), primárními a sekundárními poruchami jejich metabolismu a možnostmi terapeutického využití aminokyselin. 

Dále je popsán význam orgánů (střevo, střevní mikrobiom, játra, kosterní sval, ledviny, mozek a plíce) a metabolismus aminokyselin u odlišných fyziologických stavů (příjem potravy, hladovění, fyzická zátěž a stáří) a u některých nemocí (systémová zánětlivá reakce, sepse, cirhóza jater, diabetes mellitus, chronická renální insuficience a nádory). 

Poslední kapitola je věnována vedlejším účinkům a rizikům zvýšeného příjmu aminokyselin ve formě doplňků stravy. Kniha je výborným zdrojem informací o aminokyselinách nejen pro pregraduální a postgraduální studium medicíny, ale i pro výživové specialisty a nadšence, kteří aminokyseliny jako doplněk stravy konzumují.

Výborná didakticky zaměřená publikace je doplněna 171 barevnými originálními obrázky a 38 přehlednými tabulkami. Určena je zejména medikům, lékařům téměř všech odborností, nutričním terapeutům i poučeným laikům.
https://www.grada.cz/aminokyseliny-fyziologie-patofyziologie-a-jako-13101/

 

Kabelka Ladislav, CHvílová Weberová Magdalena a kolektiv: Syndrom křehkosti
Grada, 2023, vydání první, str. 408

Křehkost, tzv. syndrom fragility, je fenoménem medicíny chronických onemocnění posledních 20 let. Tento syndrom je podceňován nejenom v klinických oborech medicíny, ale často i samotnými lékaři. Přitom skutečná medicína začíná právě tam, kde se objevují prvky křehkosti. V klinické praxi se kombinují oba etiologické faktory – fenotypový a deficitní. Cílem je pečlivě, prostřednictvím revize dostupných studií, seznámit s fenoménem fragilty.

Témata jsou zpracována  didakticky, akademicky, přitom však klinicky a čtenářsky přívětivě. Každá oblast je blíže rozvedena v příbězích konkrétních nemocných, a to v různých zdravotně sociálních prostředích. Samostatný oddíl knihy je věnován problematice křehkosti v dětském věku.

Autoři znovu, jako již v předchozích publikacích, využívají sílu reálného prožitku v podobě kazuistik a konkrétních příběhů. Na ty pak navazují doporučení, testovací sady, postupy funkčních plánů péče i léčby. Kniha je doplněna systémem tabulek a grafů k lepšímu porozumění a didaktické přehlednosti.

Je určena geriatrům, praktickým lékařům, pediatrům, internistům, ale i všem dalším lékařským profesím, které mají v péči křehké pacienty. Zajímavá je i pro sestry, odborné zdravotnické pracovníky, ošetřovatelky a pečovatelky domácí péče a sociální pracovníky.
https://www.grada.cz/syndrom-krehkosti-12377/

www.grada.cz



 

Autor: MUDr. Olga Wildová