Knižní recenze a anotace

Knižní novinky Nakladatelství Grady


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Knižní recenze a anotace Aktuality 
11.únor 2023

Nakladatelství Grada uvádí nově vydané publikace z oblasti medicíny. (Část 1.)

Larsen Reinhard: Anesteziologie (překlad)
Grada, 2023, překlad 11. vydání, str. 1240

Od roku 1985 vychází již 11. přepracované vydání slavné publikace, která poskytuje všechny potřebné informace pro studium a zvládnutí velmi náročného oboru, kterým je anesteziologie. Publikaci vydalo nakladatelství ELSEVIER (Urban&Fischer) a její české vydání doporučil i výbor odborné společnosti, jehož členové se na překladu nebo jeho editaci aktivně podíleli.

1240 stran bohatě obrazově dokumentované barevné publikace je rozděleno do padesáti kapitol. Kniha je již tradiční učebnicí a biblí všech anesteziologů – začínajících i zkušených, její aktualizovaná vydání vycházejí již déle než 30 let. Kromě anesteziologů knihu ocení i intenzivisté a sestry specialistky.
https://www.grada.cz/anesteziologie-10313/

Skalická Hana, Táborský Miloš a kolektiv: Ambulantní kardiologie v praxi
Snadno a s přehledem
Grada, 2023, vydání první, str. 424

Publikace předkládá lékařům, kteří absolvovali lékařskou fakultu, podstoupili vzdělávací kmen a specializační atestaci, „pomocnou ruku“. Nabízí komplexní pohled na to, jak postupovat a na co nezapomenout při zahájení a následném vedení samostatné ambulantní praxe, a to nejen kardiologické.

Odborné kapitoly vycházejí z nejnovějších poznatků a doporučení, přizpůsobených podmínkám ambulance. Usnadňují lékařům samostatné rozhodování, někdy rychlé a závažné, bez možnosti konzultovat problém se zkušenějším kolegou. Kapitoly jsou věnovány problematice zajištění urgentních stavů v prostředí ambulance, neinvazivním vyšetřovacím metodám, chronickým onemocněním a jejich dlouhodobému sledování, základní farmakoterapii, zajištění komplexní péče o kardiaky, dále právním znalostem a etickým aspektům ambulantní práce.

Nezbytnou součástí je komplexní vedení ambulance, orientace v mnoha oblastech mimo medicínské znalosti. Jsou to otázky personálního obsazení, komunikace se sociálním a finančním úřadem, dobře vedené účetnictví, komunikace se zdravotními pojišťovnami. Významnou kapitolou je znalost IT – technické zajištění ordinace a elektronická komunikace – recepty, neschopenky, požadavky nemocných, požadavky společnosti.

Lékař v ambulantní praxi musí nepřetržitě sledovat nové trendy, výsledky nových klinických studií, nová doporučení, nové preparáty. Publikace vede ambulantního specialistu, jak postgraduálně sledovat vývoj v odborném světě, jak včas najít a jak rychle aplikovat ověřené postupy do své praxe, neboť jsou klíčovým článkem v zavádění novinek.

Publikace nekopíruje klasické učebnice kardiologie, její cíl je usnadnit organizaci specializované ambulantní praxe při jejím zavedení i dlouhodobém vedení. Předkládané informace jsou přitom podložené odbornými znalostmi v kombinaci s mnohaletými zkušenostmi vedení specializované ambulance.
Kniha je určena nejenom ambulantním kardiologům, internistům, ale i dalším ambulantním specialistům a praktickým lékařům.
https://www.grada.cz/ambulantni-kardiologie-v-praxi-12195/

Vítovec Jiří, Kollár Peter: Betablokátory v léčbě kardiovaskulárních onemocnění  Farmakoterapie pro klinickou praxi
Grada, 2023, vydání první, str.136

Betablokátory patří mezi základní léky v kardiologii. Je podán podrobný přehled indikací hypertenze, ischemické choroby srdeční, poruch srdečního rytmu a srdečního selhání, včetně kontraindikací, nežádoucích účinků, dávkování a interakcí betablokátorů. Podrobně je probrána farmakologie betablokátorů, indikace u jednotlivých kardiovaskulárních onemocnění. Autor se věnuje i zajímavým a mnohdy opomíjeným kontroverzím u jednotlivých indikací.

Monografie je další publikací v nové farmaceutické knižní řadě, kterou bude profesor MUDr. Štěpán Svačina, předseda České lékařské společnosti JEP, odborně garantovat.

Publikaci uvítají praktičtí lékaři, internisté i kardiologové.
https://www.grada.cz/betablokatory-v-lecbe-kardiovaskularnich-onemocnen-12484/

www.grada.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová