Problémy s alkoholem

Důvody proč vydržet měsíc bez alkoholu!


Kategorie: Problémy s alkoholem Aktuality 
03.únor 2023

Alkohol patří ve vyspělých zemích, včetně České republiky k hlavním příčinám nemocnosti a předčasné úmrtnosti. Že alkohol škodí zdraví vědí už děti na základní škole. Přesto Češi vypijí kolem 160 litrů alkoholických nápojů na obyvatele za rok, což je něco okolo 11 litrů čistého alkoholu na osobu. Proti častějšímu pití alkoholu pomůže například zcela vynechání pití aspoň na jeden měsíc a třeba to může být i únor.

Abstinence se není třeba se obávat. Odborníci prozrazují, že se „vynechání skleničky“ projeví v lepším fungování organismu velmi brzy po zahájení, avšak je třeba nepříjemné pocity vydržet alespoň měsíc. A samozřejmě po ukončení měsíce bez alkoholu se už plně nevrátit k nadměrnému pití. 

„Lidské tělo funguje jako celek. Přemíra alkoholu ho velice zatěžuje, řada orgánů se musí zabývat především odbouráváním alkoholu a nemohou tak pracovat jak by měla. Například játra, jeden z nejdůležitějších orgánů v těle, pokud nestačí alkohol odbourávat, nastává hromadění tuků a dalších nevhodných látek v těle, což způsobuje nadváhu, může zapříčinit kardiovaskulární choroby, onemocnění jater, a dokonce i rakovinu.“  Tolik slova odborníků.

Dlouhodobé užívání alkoholu způsobuje ale celou řadu dalších zdravotních problémů, např.  nemoci trávicí soustavy, záněty žaludku, střev a slinivky břišní, tlustého střeva i cukrovku. Konzumace alkoholu způsobuje také úbytek kostní hmoty (osteoporózu), zpomaluje hojení zlomenin. Mezi závažné důsledky nadměrného pití alkoholu patří i poškození mozku, obtíže s učením, u mužů problémy s dosažením a udržením erekce. U žen naopak potíže s otěhotněním, u těhotných může dojít k vážnému poškození plodu. Nejčastěji při zmínce o nadmíře alkoholu je to onemocnění jater – zánět, cirhóza nebo rakovina. Neméně významná jsou onemocnění srdce, kdy může dojít k infarktu myokardu, zvýšení krevního tlaku, onemocnění srdečního svalu či arytmii.

Alkohol sám o sobě má vysokou energetickou hodnotu, obsahuje vysoké množství cukru. Jeden gram čistého alkoholu obsahuje 7 kalorií neboli 29,4 kJ. Z nutričního hlediska nemají takové kalorie pro lidský organismus žádný přínos, jedná se o tzv. „prázdné kalorie”, které se při časté konzumaci negativně projeví na množství tukové tkáně a působí vznik nadváhy. Dalším důvodem nadváhy je přednostní odbourávání alkoholu, před cukry a tuky.

Působením dlouhodobého užívání alkoholu trpí vzhled. Rozšiřují se cévky a žilky na tvářích, zvyšuje se tvorba hematomů a tmavých skvrn na kůži. Oči mohou časem zarudnout.  Pleť začíná ochabovat, obličej vypadá jako napuchlý či oteklý. Dostavuje se zvýšené vypadávání vlasů. Příčinou je nedostatek různých minerálních látek v těle. Pití alkoholu může ovlivnit též obranyschopnost těla a vyšší náchylnosti k infekcím. Dostavují se poruchy spánku. Může zajistit rychlejší usnutí, avšak kvalita spánku trpí.

V neposlední řadě alkohol ovlivňuje krátkodobě i dlouhodobě psychiku. U některých lidí stoupá agresivita, u jiných se objevuje lítostivost, nebo přechodně lepší nálada. Dlouhodobé pití alkoholu však zpravidla vede k problémům v oblasti emocí a citů, může u některých jedinců zvýšit riziko depresí nebo zhoršení již existujících duševních poruch. Alkohol ničí mozkové buňky.

Pokud jedinec chce být odpovědný, měl by podstoupit v rámci měsíce bez alkoholu např. testy ke zjištění stavu jater před zahájením abstinence a také měsíc po ukončení (březen, duben). Nejsou přitom náročné, obsahují sedm vzájemně souvisejících testů, z nichž lze určit stupeň závažnosti poškození jaterních buněk (ALT, AST), onemocnění žlučových cest, poruchy tvorby a odtoku žluči (celkový bilirubin, GMT, ALP), možnou lékovou toxicitu nebo poškození alkoholem (GMT), poruchy metabolismu tuků (triacylglyceroly) nebo podílu slinivky břišní na trávicích problémech (lipáza). Na odběry krve je možné se objednat v některých laboratořích např na www.labonline.cz pohodlně online a na vyšetření dojít co nejdříve. Dle TZ

www.AeskuLab.cz

www.lercom.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová