Medicína

Dotaz pro VZP – registrace Moje VZP


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
01.únor 2023

Jsme celá rodina zaregistrovaná u VZP. O příspěvky jsem žádala prozatím elektronicky jen pro sebe. Jde přes aplikaci Moje VZP požádat o příspěvek pro děti? Odpovídá Mgr Viktorie Plívová, tisková mluvčí

V aplikaci Moje VZP je možné si pod svůj účet přidat další osoby, např. členy celé rodiny včetně dětí (tzv. zástupnictví). Z jednoho účtu tak můžete nahlížet na údaje všech rodinných příslušníků, ale také např. žádat o příspěvky z fondu prevence. Registrace je jednoduchá a lze ji vyřídit on-line během několika minut bez návštěvy pracoviště VZP. Aplikace Moje VZP je dostupná jak prostřednictvím mobilní aplikace, tak z webu. O tzv. zástupnictví v aplikaci Moje VZP lze např. požádat pro: nezletilé dítě, manžela či manželku, rodiče, další osobu, která vás k tomu zplnomocní (strýc, teta apod.)

Dokumenty potřebné pro tzv. zástupnictví: rodný list – pro zákonné zastoupení dítěte, rozhodnutí soudu o jmenování opatrovníka – pro zastoupení osoby jako opatrovník, úředně ověřenou plnou moc – pro zastoupení např. manžela/manželky či další osoby. (Plná moc pro zastoupení pojištěnce v aplikaci Moje VZP musí být udělena na tomto formuláři (případně na dokumentu, který má údaje, obsah i uspořádání shodné s tímto tiskopisem, a musí být na ní úředně ověřený podpis).

Pro to, aby si zastupující pojištěnec mohl přidat rodinného příslušníka nebo další osobu do aplikace Moje VZP, musí mít sám nejprve vytvořený účet v aplikaci Moje VZP (být zaregistrovaný). Aplikace Moje VZP je intuitivní a pojištěnce provádí celým procesem krok za krokem.

Zastupující pojištěnec v aplikaci zvolí typ zastoupení (rodič/opatrovník/zmocněnec) a do formuláře následně vyplní identifikační údaje zastupované osoby. Zároveň také musí nahrát dokument opravňující k zastupování – tzn. rodný list, soudní rozhodnutí o opatrovnictví nebo plnou moc. Po vyplnění potřebných údajů obdrží od VZP notifikační e-mail s informací o průběhu zpracování žádosti o zástupnictví (registraci zastupované osoby do aplikace Moje VZP).

Zaregistrovat další osobu do aplikace Moje VZP je také možné na kterékoli pobočce VZP. Pracovníci VZP vám s registrací pomohou. Dle typu zástupnictví je k registraci rovněž potřeba doložit některý z dokumentů uvedených výše. Pokud nemáte možnost plnou moc úředně ověřit pro registraci zástupnictví (manžela/manželky, další osoby) do aplikace Moje VZP, můžete registraci vyřídit na pobočce VZP. Při osobní návštěvě pobočky vy i osoba, kterou požadujete přiřadit pod svůj účet v Moje VZP, prokážete svou totožnost občanskými průkazy a sepíšete plnou moc s pracovníkem VZP.

Údaje přidané osoby ve vašem účtu Moje VZP nebudou k dispozici ihned, ale až po propojení obou účtů (vašeho a zastupované osoby). Jakmile ke spárování dojde, budete moci vše potřebné vyřizovat za zastupovanou osobu.

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová