Medicína

Sportovci se na Lipno sjedou ze čtyř zemí


Kategorie: Aktuality 
24.leden 2023

Para alpské lyžování, běžecké lyžování, snowboarding a sněžnice – to jsou sporty, ve kterých letos poprvé změří síly mladí handicapovaní sportovci z Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Akci pod názvem V4 Winter Games Emil Open pořádá pro mládež z visegrádských zemí Emilova sportovní, z. s. Cílem je propojit děti a mládež se všemi typy postižení, podpořit je k aktivnímu životu a v lásce ke sportu.

Čtyřdenní zimní hry, které začnou slavnostním zahajovacím ceremoniálem 25. ledna 2023, by podle prezidenta organizačního výboru her mohly v jižních Čechách založit tradici zimních her Emil Open. Pořadatelé letních Evropských her handicapované mládeže Emil Open v Brně mají za sebou již 11. ročníků, volání po jejich zimní verzi vedlo k rozhodnutí pokusit se založit i tradici zimních her. Akci ve středu 25. 1. odstartuje Číše vína, kterou hostí primátorka města České Budějovice a na niž jsou pozváni partneři, hosté a zástupci týmů. Následovat bude tisková konference a program zakončí slavnostní zahajovací ceremoniál. Vše se odehraje ve vnitřních prostorách a venkovním prostranství Hotelu Clarion.

Her se zúčastní padesátka sportovců ve věku 10 až 26 let. Ve čtvrtek 26. a v pátek 27. ledna změří své síly ve Skiareálu Lipno nejprve na kvalifikačních a poté na finálových závodech. Součástí her bude také medailový ceremoniál. Slavnostní ukončení vyvrcholí diskotékou. Následný doprovodný program se protáhne až do soboty 28. ledna. Zapojila se Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou. Pravidelný účastník letních Emil Open, ambasador a zlatý paralympionik v plavání Arnošt Petráček, velice chválí připravovanou akci.

Handicapované sportovce podpoří celá visegrádská čtyřka, podpořit projekt se rozhodly i okolní státy. Do ČR míří účastníci z partnerských organizací: Slovenský paralympijský výbor, maďarský Fodisz a polský TOP BOŁESLAWIEC. Projekt je spolufinancován vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím visegrádských grantů z Mezinárodního visegrádského fondu, který chce šířit myšlenky udržitelné regionální spolupráce ve střední Evropě.

Záštitu udělil náměstek hejtmana pro oblast sportu Pavel Klíma – a ve statutárním městě České Budějovice získaly záštitu primátorkyDagmar Parmové Škodové. Podpora sportu má v metropoli dlouholetou tradici, blízkost zimních lyžařských středisek je pro pořadatele velkou výhodou a souvisí se snahou města být městem bez bariér, podporovat děti a mládež s různými typy handicapů, aby si uměly najít vhodné sportovní aktivity a věnovaly se jim s láskou a plným nasazením.  Dle TZ
www.emilopen.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová