Terapie a prevence chřipky

Očkování proti chřipce je stále aktuální


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky Očkování Doporučené očkování 
19.leden 2023

Vzhledem k rostoucímu počtu případů chřipky a počtu hospitalizovaných lze i nadále doporučit očkování proti chřipce, které by mohlo zvýšit ochranu populace před chřipkou a jejími komplikacemi. Farmaceutická společnost upozorňuje na dostupnost své vakcíny proti chřipce v České republice.

Jak uvádí Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí, severní polokoule zažívá neobvyklou cirkulaci chřipky, která je charakterizována dřívějším začátkem chřipkové sezóny 2022–2023 a rychlým nárůstem počtu případů. Odborníci varují, že sezónní chřipka společně s dalšími virovými infekcemi, jako jsou RSV a COVID-19, budou mít velký dopad na zdravotnické služby a populaci. To vše zdůrazňuje důležitost očkování proti chřipce a onemocnění COVID-19 zejména u zranitelných osob kdykoli v průběhu sezóny, aby každý jedinec chránil sebe i ostatní před těmito infekčními nemocemi.

Po očkování trvá obvykle 10 až 14 dní, než dojde k plnému rozvoji imunitní odpovědi a ochrany. Většina zemí proto zahajuje imunizaci začátkem podzimu. Období chřipkové epidemie začíná jen výjimečně před polovinou listopadu a chřipková sezóna může trvat až do konce května následujícího roku.

Vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., ze Státního zdravotního ústavu upozorňuje, že chřipková sezóna letos vykazuje neobvyklý časový průběh a souběh výskytu několika respiračních onemocnění, s největší pravděpodobností v důsledku snížené expozice obyvatelstva virům a zvýšených protiepidemických opatření během pandemie COVID-19. Nárůst počtu případů je zcela zjevný a patrně bude vysoký výskyt chřipky pokračovat i v následujících týdnech. V tomto období je také přítomno zvýšené riziko koinfekce v souvislosti s intenzivní cirkulací dalších viróz. Z toho vyplývá, že na očkování proti chřipce ještě není pozdě. Vzhledem k tomu, že chřipková sezóna ještě nekončí, lze i nadále doporučit očkování proti chřipce.

Je prokázáno, že očkování představuje nejúčinnější prostředek k ochraně obyvatel před chřipkou a jejími komplikacemi, proto je zapotřebí zvyšovat proočkovanost populace, zejména osob v rizikových skupinách. Vakcína proti chřipce poskytuje ochranu před nákazou, a zároveň chrání především zranitelnější část populace před závažnými komplikacemi.

Současný epidemiologický vývoj chřipky v ČR a v sousedních regionech je charakterizován intenzivní cirkulací chřipkových virů, která má za následek zvýšený výskyt u většiny věkových skupin. Celkem 16 z 32 zemí a oblastí hlásících intenzitu chřipkové aktivity uvádí vysokou nebo velmi vysokou intenzitu a 22 zemí a oblastí hlásících geografické šíření chřipkových virů popisuje rozšířenou aktivitu naznačující vysokou sezónní cirkulaci chřipky v celém regionu.

Od začátku stávající chřipkové sezóny bylo v České republice hlášeno již 136 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči, z nichž v 35 případech došlo k úmrtí. Ve srovnání s předpandemickou sezónou 2019–2020 došlo v aktuální sezóně k nárůstu počtu klinických případů přibližně o 5 týdnů dříve.

Generální ředitel Vaccines, Sanofi CZ  upozorňuje: „Jsme si vědomi, že dvě chřipkové sezóny nejsou nikdy stejné, proto usilujeme o to, abychom byli připraveni i na neočekávané eventuality. V současné době jsme svědky rychlého nárůstu případů chřipky a počtu hospitalizovaných. Společnost Sanofi v České republice chce proto oznámit, že pro chřipkovou sezónu 2022-2023 je v České republice stále k dispozici vakcína proti chřipce VaxigripTetra® a také nová vakcína Efluelda® určená pro lepší ochranu starší populace. Naše vakcíny proti chřipce jsou dostupné u distributorů pro objednání do ordinací praktických lékařů a lékařských center a mohou být používány k ochraně lidí před chřipkou a jejími potenciálními komplikacemi.“

Chřipka představuje závažnou hrozbu po celém světě a způsobuje celosvětově 3 až 5 milionů případů závažných onemocnění a 290 000 až 650 000 případů úmrtí na respirační onemocnění ročně. WHO doporučuje očkování proti chřipce zejména u vysoce rizikových skupin populace. Mezi tyto skupiny patří osoby starší 65 let, osoby s chronickými onemocněními, děti od 6 měsíců do 5 let veku, těhotné ženy, veřejně činné osoby a zdravotničtí pracovníci. Dle TZ

www.sanofi.com

 



 

Autor: MUDr. Olga Wildová