Terapie a prevence chřipky

Respirační nemoci jsou na vzestupu


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky 
13.leden 2023

V prvních dnech nového roku 2023 se ordinace praktických lékařů začaly plnit lidmi s virovým onemocněním, epidemiologická situace se podle očekávání zhoršila. Chřipkové viry nyní převažují nad COVIDem-19 i tzv. RS viry, což jsou kapénkové infekce projevující se jako nachlazení a trvající dva až osm dní. Je možné, že v některých regionech může být dosah chřipky nejsilnější za posledních tří až pěti let.

Sezonní nárůst respiračních infekcí je vyšší a rychlejší než v době před pandemií koronaviru. Přirozená cirkulace respiračních virů byla v důsledku proticovidových opatření utlumena, takže chřipková onemocnění se v uplynulých dvou sezonách prakticky neobjevovala. „Nejlepší formou prevence je stále očkování, ideální je, když k němu dojde na podzim, tedy ještě před začátkem chřipkové sezony.  Naočkovat se lze i po vypuknutí epidemie chřipky, je ale potřeba počítat s tím, že vakcína chrání před onemocněním až zhruba za 14 dnů od aplikace,“ říká revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny.  

Počty nakažených COVID-19 v Česku v poslední době mírně rostou, což souvisí i s počty pozitivně testovaných lidí. Na testy ale chodí jen část těch, kteří mají příznaky. Oproti předešlým sezonám ale mají lékaři i pacienti nový nástroj – modernější PCR a antigenní testy, které dokážou lépe odhalit, zda má pacient běžnou chřipku či  COVID-19.

Jak moc se budou respirační choroby šířit, záleží i na ohleduplnosti nemocných. „Rozhodně by neměli zapomínat na zásady, které si osvojili během epidemie COVID-19. V případě jakýkoliv příznaků, které by mohly mít souvislost s chřipkou, je nutná izolace, nechodit do práce, na společenské akce, omezit kontakty na nezbytné minimum. A v situacích, kdy tak z nějakého důvodu nelze učinit (návštěva lékaře), je nutný respirátor.

VoZP přispívá dětským pojištěncům do 18 let věku na kterékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění (s výjimkou očkování proti lidskému papilomaviru – HPV) jednou v roce částku až 1 500 Kč, a to na kteroukoli dávku očkovacího cyklu. Příspěvek pro pojištěnce starší 18 let pak činí maximálně 700 korun.  Dle TZ

www.stance.cz

www.vozp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová