Antikoncepce

Mateřská mortalita, bezpečný potrat a anesteziolog


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
02.leden 2023

Reprodukční medicína a perinatologie přesahují i do anesteziologie. Téma ženského autorského týmu z USA, UK a Austrálie s podporou 15 studií a s jejich statisticky propracovanými a vyhodnocenými soubory se věnuje především začátku gravidity, potratům, přerušením těhotenství, včetně mateřské nemocnosti, následkům, a dokonce úmrtnosti matek.

 

Mortalita ve spojení s těhotenstvím je na předním statistickém místě u žen ve fertilním věku. Nejvyšší zastoupení mají velmi chudé země. V zemích podstatně bohatších jsou sledované a uváděné údaje obecně nižší, přesto i v nich mají nejvyšší počet komplikací, morbidity a mortality podle rasy a země původu ženy imigrantky. (V Angliii je kupříkladu u imigrantek údaj čtyřnásobně vyšší, v USA je vyšší třikrát.) Do mortality zasahuje i ne-bezpečný potrat až 17 %. Příčinou jsou komorbidity žen, krvácení a sepse.

Nejčastějšími komplikacemi v prvním trimestru gravidity při chirugicko-gynekologických výkonech u vysoce rizikových těhotných, jsou anesteziologické příčiny. Závažnou morbiditu i mortalitu zvyšuje.restrikce legálních přerušení těhotenství.  Situace je patrná v jednotlivých státech USA podle přísnosti jejich zákonných omezení.

Rozdíly mortality podle statistik jsou v různých státech USA mezi 25,4 / 100 000 ve státech s restrikcí a v 17,0 /100 000 gravidit v protektivně postupujících státech USA. Mateřská morbidita je naopak v opačném poměru. Oba údaje jsou zde vyšší specificky u hispánských a u černošských žen.  Studie v restriktivních režimech mají i vyšší perinatální mortalitu.

British Journal of Anaesthesia – BJA proto prezentuje dostupné údaje i jejich vztahy, a to i vůči anesteziologii a anesteziologům v různých zemích, s různými etniky i rozvrstvením žen jako časné upozornění na rizika odborná, medicínskoprávní i forenzní.

Zdůrazňuje poměrně novou zastřešující výzvu „safe abortion care“ i když se od jednotlivých masmediálních, pouličních reakcí o svobodě rozhodování, vedených z odlišných pohnutek, zcela distancuje.  Předkládá však rizika i výzvy, které se plně dotýkají i anesteziologů a jejich péče v celém období gravidity a v časné perinatologii.

WONG,  Cynthia A, GALLEY, Helen F, LESLIE Kate: Maternal mortality, safe abortion and the anaesthesist. Brit J Anaesth 129, 2022; 6: 833 – 835.

 Z referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová