Antikoncepce

Pohlavní buňky si častěji mrazí muži


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
30.prosinec 2022

Zmrazení pohlavních buněk neboli social freezing - pro někoho záchranná síť vzhledem k probíhajícímu onkologickému onemocnění, pro jiného třeba nástroj na prodloužení bezdětného života. O uchování buněk mají větší zájem muž, ačkoliv ženy jsou ohroženy více.

Mnoho let se postupně zvyšuje věk prvorodiček. V ČR je průměr 28,8 roku což je dáno mnoha faktory. Větší možnosti civilizačního života - cestování, soustředění se na zájmy a koníčky, budování partnerského vztahu nebo kariéry, často snaha vytvořit ekonomické zázemí pro budoucí rodinu. To se vždy do pětadvaceti let života nepodaří. Reálný věk prvorodičky se proto často neshoduje s ideálním biologickým věkem. Ačkoliv výše zmíněné důvody jsou  pochopitelné, tělo je stejně nastaveno jako např. před třemi sty lety. Kvalita pohlavních buněk s věkem prudce klesá – bez ohledu na danou skutečnost. Pro řešení situace je jedinou možností mražení vajíček.  Takže se poptávka po mrazení buněk každoročně navyšuje.

V oblasti social freezingu se objevil zajímavý trend. Přestože ženy jsou obecně ve větším riziku, jelikož se se svou zásobou vajíček už rodí a čas hraje proti nim, častěji si své pohlavní buňky nechávají zamrazit muži. Zdá se, že důvodem je především výrazně jednodušší proces. Přesto by měl být větší důraz kladen právě na ženskou část populace, přičemž věk zájemkyň by měl být ideálně do 25 let, ačkoliv v tomto věku mají mladé ženy často jiné priority. Určitě by se mělo více hovořit o možnosti včasného uchování plodnosti žen.  V současnosti jsou ženy po čtyřicítce, které děti plánují například až za pět let. V takovém věku však už mrazení vajíček nemá většinou velký význam a mnohdy ani nebývá možné. Kvalita i množství ženských pohlavních buněk je totiž v tomto věku již velmi špatná.

Kromě toho, že se lidé snaží prodloužit bezdětný život, bývá mrazení pohlavních buněk využíváno i ze zdravotních důvodů. Mezi zájemci tak bývají třeba onkologičtí pacienti, u nichž po léčbě chemoterapií či radioterapií hrozí snížení plodnosti, případně úplná sterilita. Touto cestou si ještě před započetím léčby zajistí možnost mít do budoucna rodinu. Že toto téma začíná společností rezonovat, odráží skutečnost, že od letošního roku 2022 zdravotní pojišťovny zmrazení vajíček onkologicky nemocným pacientkám plně hradí. Dalším důvodem může být  rizikový sport s  nebezpečím úrazu, případně přicházejí ti, kteří se chtějí jen pro všechny případy do budoucna pojistit .

V situaci, kdy se skloňuje pojem epidemie neplodnosti, může social freezing představovat záchrannou síť. Pro všechny, kteří ještě nenašli vhodného partnera. Pro ty, kteří se potýkají s vážnou nemocí, pracují v rizikovém prostředí nebo naopak práci k zajištění rodiny nemají. „A jednoduše i pro každého, kdo chce mít klid s vědomím, že se nepřipravil o možnost mít v budoucnu vlastní potomky,“ upozorňuje v komentáři MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., z kliniky Repromeda.

Dle TZ

www.lesensky.cz

,

Autor: MUDr. Olga Wildová