Léčivé rostliny

Byliny uleví při ekzému


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny Rostliny s tonizujícími účinky Alergie 
23.prosinec 2022

Pro lidi trpící ekzémem je zímní období nejméně oblíbená část roku. Ekzém se v mrazivém počasí zhoršuje a nošení teplého oblečení může pokožku ještě více dráždit. Kůže v tomto období vyžaduje speciální péči. Úlevu mohou přinést mastné krémy, bylinné kúry či koupele z měsíčku nebo eukalyptu, které uleví od svědění a podpoří regeneraci pokožky.

Suchá a přecitlivělá pokožka je problém, který trápí velkou část populace, zvlášť v zimním období. Obvykle jde o přechodné potíže, k jejichž řešení stačí kvalitní krém a dostatečný pitný režim. Oproti tomu atopický ekzém je chronické onemocnění, se kterým lidé často musejí žít celý život. Mezi typické projevy patří svědění, šupinatění, zčervenání kůže, na níž se mohou tvořit prasklinky. Atopickým ekzémem jsou nejčastěji postiženy děti (až 30 %). V dospělosti je výskyt téměř u desetiny populace.

Lidé, kteří trpí atopickým ekzémem, mají suchou kůži, často s trhlinkami, bez schopnosti zadržet vodu. Mezi buňkami pokožky se nachází méně ceramidů, molekuly klíčové pro hydrataci pokožky. Bez ceramidů je pokožka suchá a podrážděná. Tvorba ceramidů v zimě klesá o 30 procent. Pokožce taktéž neprospívá suchý vzduch v přetopených místnostech a jeho střídání s mrazivým venkovním prostředím. Průběh ekzému zhoršuje také zimní oděv, nošení chlupatých rukavic, šál i čepic. Nepřiměřené oblékání v zimních měsících navíc způsobuje přílišné pocení, které pokožku s ekzémem dráždí.

Bariérní funkce kůže je při ekzému narušená, kůže vysychá a je citlivější k vnějším faktorům. V zimě je lépe zvolit mastnější krémy na pokožku, případně masti nebo balzámy. Zejména ruce si v zimě zasluhují obzvláště důslednou péči. Po každém umytí je jemně vysušit a následně ošetřit krémem. Dále je vhodné dbát na péči o obličej, přičemž vhodné jsou zejména masti, které neobsahují vodu.

K léčbě ekzémů mohou pomoci i bylinky. Existují například čisticí byliny, které podporují funkci imunity, nebo byliny protizánětlivé, jejichž účinek je uklidňující. Další možností jsou přípravky napomáhající regeneraci pokožky.

Proti svědění jsou účinné bylinné koupele z lopuchu, měsíčku, eukalyptu, pýru, tea tree, kostivalu nebo lichořeřišnice. Koupel by měla trvat přibližně 15 až 30 minut. Po ní je vhodné využít hydratační krém například z bylin pýru, kalísie nebo lopuchu. Koupele v horké vodě by ovšem neměly být příliš časté, protože to kůži také vysušuje.

Kromě zevní péče je možné byliny užívat i ve formě tinktury. Byliny, které podporují kvalitu pokožky jsou lopuch, pýr nebo penízovka a pupalka. Jelikož je ekzém většinou problém související s alergií, je vhodné použít protialergické bylinné prostředky jako je gemmoterapeutikum z černého rybízu, kaliny a rozmarýnu. Na zklidnění potíráním lze využít mast ze čtyř bylin - měsíčku, řebříčku, lopuchu a lnice.

Kromě bylinných koupelí je vhodné dodržovat i další pravidla, která společně při ekzému. Kůži je vhodné pravidelně zvlhčovat krémy určenými pro citlivou pleť, po koupeli osuškou netřít tělo, ale jemně ji přikládat, a využívat neparfémovaná hydratační mýdla bez alkoholu. Dobré je vyhnout se nošení nadbytečného množství vrstev oblečení a preferovat prodyšné materiály. Pomůže rovněž dodržovat pitný režim a posílit imunitu vitamíny i zdravým jídelníčkem.

Dle TZ

www.byliny-nadeje.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová