Antikoncepce

Zvýšení plodnosti přírodní cestou


Kategorie: Léčivé bylinky v těhotenství Plánované rodičovství Aktuality 
16.prosinec 2022

Akupunktura, fytoterapie, cvičení cchi-kung či vhodná strava. To jsou méně známé techniky, které mohou neplodným párům pomoci k otěhotnění. Dovedou totiž uvolnit napětí, naladit mysl či srovnat hormonální hladinu v těle. Tradiční medicína může být tímto způsobem doplněná.

Většina neplodných párů obrací zraky výhradně k moderní medicíně. Málokdo však ví, že podpořit plodnost mohou také alternativní cestou. „Ideální je kombinovat metody západního lékařství, které využívá moderní technologie a inovativní postupy, s přístupem tradiční medicíny.“

Tradiční čínská medicína (TČM) vnímá tělo jako místo, kudy takzvaných meridiánů proudí mezi jednotlivými orgány energie. Pokud energie nemůže správně proudit, začnou se objevovat zdravotní komplikace. Cílem akupunktury proto je meridiány uvolni pomocí vpichováním speciálních jehliček do předem určených akupunkturních bodů na těle. Pozitivní vliv akupunktury potvrzují studie. Akupunktura má dobrý vliv na psychickou pohodu, která je velmi důležitá jak před otěhotněním, tak během těhotenství. Snižuje např. riziko vyplavování stresového hormonu kortizolu a nemá vedlejší účinky.

Fytoterapie - tradiční léčba bylinami je aktuálně považována za nejmocnější instrument.  Magii rostlin znají a používají lidé nejen v Číně již celá staletí. Byliny se mohou užívat buď samostatně, nebo v připravených směsích. Sestavené bylinné kúry je dobré používat tři až šest měsíců. Důležité jsou také rostliny, které napomáhají k psychické pohodě. Vhodné jsou např. kotvičník (neboli zelená viagra), verbena, kontryhel, heřmánek, řebříček, meduňka či třezalka. Ideální je užívat bylinný nápoj ráno, nalačno.

Významným faktorem neplodnosti je životní styl – zejména pak stravovací návyky a pohyb. Toto je oblast, na kterou by se neplodné páry měly rozhodně zaměřit. Z pohledu tradiční čínské medicíny by měli lidé omezit hlavně smažená jídla, sladkosti včetně slazených nápojů, tvrdý alkohol, bílé pečivo či výrobky z kravského mléka. V zimním období je pak vhodné syrovou zeleninu nahradit tepelně upravenou variantou. Dále by lidé měli do jídelníčku zařadit luštěniny, obiloviny, skořici, vařené či dušené maso, mrkev, dýni či třeba ryby. Obecně by potraviny měly být ideálně místní.

Podle TČM je životní energie uložena v ledvinách, proto se doporučuje provádět třeba šest tisíc let staré cvičení zvané cchi-kung. To je typické hlubokým dýcháním a pomalými pohyby, což umožňuje zklidnit mysl, uvolnit emoce a harmonizovat tělo. To vše neplodné páry na své cestě k vytouženému miminku jistě ocení, jelikož zpravidla čelí značné dávce vypětí a stresu. Další možností je provádět cviky podle rehabilitační specialistky Ludmily Mojžíšové, které posilují svaly v oblasti trupu či zlepšují kondici pánevního dna. Dle TZ

www.lesensky.cz

www.repromeda.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová