AIDS

Důležitost testování rizikových skupin na HIV


Kategorie: Aktuality AIDS 
01.prosinec 2022

Světový den boje proti AIDS, vyhlášený Světovou zdravotnickou organizací každoročně 1. prosince, se zaměřuje na osvětu, boj proti viru HIV i uctění památky jeho obětí. Tomuto onemocnění se v rámci své kampaně Dole dobrý věnuje také nezisková organizace Loono.

Podle statistik žije v České republice přibližně 4 300 lidí nakažených virem HIV. Dnes však pacient s touto infekcí nemusí žít kratší dobu než ti, kteří s virem nepřišli do styku. Základem je včasná diagnostika a nasazení vhodné léčby. Poté nemusí být pacient infekční ani pro své sexuální partnery.

Inkubační doba viru HIV je však velmi dlouhá, a to někdy až 10 měsíců. Příznaky jsou často nespecifické. Patří mezi ně horečka, zvětšené uzliny, bolest v krku, vyrážka nebo úbytek váhy. Až u 50 % nakažených probíhá ale infekce úplně bez příznaku. Je proto těžké vir HIV včas diagnostikovat.

Přestože se HIV a AIDS často zaměňují, nejedná se o totéž. HIV je virus, který napadá imunitní systém člověka a oslabuje ho. Pokročilým stádiem infekce HIV je poté AIDS. Jedná se o stav, kdy se imunita a organismus nemají sílu bránit závažným ani běžným infekcím. Pojí se také s většími předpoklady ke vzniku nádorů. HIV pozitivní je ten, kdo se nakazil virem HIV. Neznamená to ale, že už trpí AIDS.

Virus HIV se přenáší jakoukoliv formou pohlavního styku, kdy nejrizikovější je styk anální. Sliznice střeva je totiž mnohem náchylnější na poškození, vznikají oděrky, prostřednictvím kterých se může vir dostat do těla. K přenosu může dojít také prostřednictvím jehel a holicích strojků nebo z matky na dítě, a to už v děloze, při porodu nebo také kojením. Pokud se žena neléčí, je riziko přenosu na dítě 20 %. Pokud správně užívá léky, riziko se snižuje na 1 %.

Infekce HIV se léčí speciálními druhy antivirotik. Obvykle se užívají v kombinaci 3 druhů a celoživotně. Cílem je, aby se co nejvíce snížila takzvaná virová nálož, tedy množství viru v krvi. Jestliže klesne pod hladinu detekce, člověk virus nepřenáší na své okolí.

Na testy by si měl člověk zajít za 2 až 3 měsíce po rizikovém chování, například po nechráněném pohlavním styku. Do té doby by se měl chovat maximálně zodpovědně, používat kondom nebo dodržet sexuální abstinenci. Pravidelně by se měl nechat testovat každý člověk, který spadá do rizikové skupiny. Mezi ně patří lidé pracující v sexuálním průmyslu a jejich klienti, injekční uživatelé drog, muži mající sex s muži a transgender ženy.

Doporučuje se zajít si na testy i před zahájením nového partnerského vztahu (nejlépe oba dva partneři). Anonymně se lze otestovat například na checkpointech České společnosti AIDS pomoc, kterých je 10 po celé České republice.  Prostřednictvím rychlotestu je výsledek k dispozici již za 30 minut.  Odebráním krve z žíly je  výsledek za několik dní. K dispozici je také domácí testování, které se následně zasílá do laboratoře.

Veškeré podrobnější informace na webových stránkách  Loono: Dole dobrý. Reprodukčnímu zdraví je věnována také celá sekce v mobilní aplikaciPreventivka.Projekt byl realizován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Dle TZ

www.loono.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová