AIDS

Světový den boje proti AIDS


Kategorie: Aktuality AIDS 
01.prosinec 2022

V loňském roce evidovala Všeobecná zdravotní pojišťovna 2093 klientů, kteří se léčili s infekcí HIV. Celkový počet klientů nakažených virem HIV meziročně stoupá, od roku 2017 jde o pětinový (21 %) nárůst. Vloni se s HIV léčilo nejvíce klientů za uplynulých 5 let, pojišťovna za jejich léčbu zaplatila 418 milionů korun. Rychleji roste počet HIV pozitivních mužů, ti vloni tvořili 83 % z celkového počtu nakažených. Analýzu vydává VZP v souvislosti s připomenutím Světového dne boje proti AIDS 1. prosince.

 

HIV se přenáší tělními tekutinami jako je krev, sperma, poševní sekret a mateřské mléko. Nejrizikovější je kontakt mezi krví nakaženého a otevřenou ránou či sliznicí a nechráněný pohlavní styk. Ten je dle SZÚ hlavním zdrojem infekce HIV v ČR, zejména pak pohlavní styk mezi muži. Nicméně výrazně více jsou postiženi také injekční uživatelé drog. Těhotné a kojící ženy mohou virus přenést na své dítě. 

Infekce HIV je nevyléčitelná, přesto život HIV pozitivních lidí lze vhodnou medikací významně prodloužit a zkvalitnit. Pokud HIV pozitivní osoby důsledně užívají antiretrovirální léky, mohou tak riziko přenosu snížit na téměř nulovou úroveň.  Klíčové je hlídat množství viru v krvi a dostat se na tzv. nezjistitelnou virovou nálož. V případě nezjistitelné virové nálože nehrozí žádné riziko u přenosu pohlavním stykem.

HIV virus napadá imunitu člověka, způsobuje její postupnou ztrátu. To umožňuje rozvoj řadu infekcí a nemocí, které nakonec vedou ke stádiu onemocnění, které se nazývá AIDS. Prvotní příznaky nakažení HIV jsou podobné chřipce, často se ale nemusí projevovat vůbec.

Infekce HIV a nemoc AIDS se neustále šíří i přesto, že riziko lze snížit na naprosté minimum „nerizikovým“ chováním. Potřebné informace lze najít na webových stránkách např. Národního programu boje proti AIDS www.prevencehiv.cz a České společnosti AIDS pomoc www.aids-pomoc.cz.

Kdo se ocitl v rizikové situaci, měl by se nechat otestovat, což je jediný způsob, jak zjistit infekci HIV. Má-li být výsledek testu skutečně spolehlivý, mělo by uplynout cca 3 měsíce od rizikového chování. Test může na žádost pacienta zajistit jeho praktický lékař nebo lze využít anonymní testování, a to i v terénu v tzv. testovacích checkpointech. Podrobnosti, kde se lze nechat otestovat na virus HIV, na www.hiv-testovani.cz nebo tadyted.com.

Informace o hrazení testů ze zdravotního pojištění naleznete na webu VZP. Dle TZ

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová