Ateroskleróza

Až 70 % Čechů trápí vysoký cholesterol


Kategorie: Ateroskleróza Aktuality 
29.listopad 2022

Češi mají problém s vysokým cholesterolem. Hodnoty přesahující jeho zdravou hranici trápí totiž skoro 70 % lidí1, kteří o problému často nevědí, a pokud ano, tak s ním ani nic nedělají. Zvýšená hladina cholesterolu však může vést ke vzniku krevních sraženin a následně k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici. Cholesterol zvyšuje zejména nezdravý životní styl – časté stravování ve stáncích rychlého občerstvení, přejídání, konzumace alkoholu, kouření a nedostatek pohybu. Přitom často stačí jen upravit jídelníček, začít se hýbat a zanechat kouření. Pozor proto na blížící se vánoční svátky!

Cholesterol je základním stavebním kamenem všech buněk a je nezbytný pro tvorbu hormonů a vitaminu D. Zčásti si ho tělo vyrábí samo, zčásti ho přijímá z potravy. Zdravý organismus dokáže jeho správný poměr v krvi a trávicím systému udržovat. Pokud je ho v těle ale nadměrné množství, může se usazovat na stěnách cév a způsobovat ztrátu jejich pružnosti, zúžení až ucpání.

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je velmi často doprovázena dalšími rizikovými faktory, vysokým krevním tlakem, nadváhou a obezitou, cukrovkou. Jsou to nejen rizikové faktory, ale samy o sobě jsou také chorobami, které je třeba řešit. Každý dospělý člověk by měl znát a sledovat svou hladinu celkového cholesterolu v krvi, zejména od věku 30 let. Praktický lékař vyšetření hladiny cholesterolu provádí v rámci preventivní prohlídky jednou za 2 roky, což může být velmi dlouhá doba. Dle stavu pacienta může být vyšetření častější.

Prvním krokem je úprava životosprávy, jídelníček, nejlépe konzultovaný s odborníkem. Důležité je upravit i životní styl. Pravidelný pohyb podporuje imunitu, odbourává stres, udržuje optimální tělesnou hmotnost posiluje svaly v těle, včetně srdce. Kouření či pobyt v zakouřeném prostředí jsou pro srdce a cévy velmi rizikové, stejně jako nadměrný stres. Na cholesterol je třeba myslet i během Vánoc. Nadměrné hodování a omezení pohybu v tomto období mohou mít pro tělo negativní následky.

Jinak, než krevním testem se zvýšená hladina cholesterolu zjistit nedá. Některé laboratoře nabízejí test, který spolehlivě změří hodnoty a upozorní na možné komplikace. Podle zjištěných hodnot se určí další, případně léčebný postup pod dohledem odborníka. Pokud nepomůže úprava životosprávy, lze nasadit léky, které hladinu korigují. Důležitá je však vždy prevence.  V současnosti je možno absolvovat vyšetření i jako samoplátce.

www.dfmg.cz
www.synlab.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová