Knižní recenze a anotace

Další novinky nakladatelství Grada


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Knižní recenze a anotace Aktuality 
20.listopad 2022

Nakladatelství Grada uvádí pokračování  novinek ze zdravotnické literatury.

Kolektiv autorů: Dětská oftalmologie

Grada, 2022, vydání první, str. 704, ISBN: 978-80-271-3052-8

Mimořádně zpracovaná publikace se věnuje očnímu lékařství v dětském věku, včetně propojení s dalšími lékařskými obory, zejména s pediatrií a neurologií. Komplexně zachycuje problematiku oboru, předností je také bohatá obrazová dokumentace. V podobném rozsahu dosud v české literatuře nebyl obor zpracován.

Na přípravě publikace se podíleli odborníci oboru včetně dalších lékařů styčných oborů z předních pracovišť v České republice i z Německa. Uvedeny jsou základy prenatálního a postnatálního vývoje zrakového ústrojí, nejčastější vývojové vady oka, genetika v oftalmologii, screening zrakových vad,  vyšetřovací postupy u dětí, anestezie v dětské oftalmochirurgii,  refrakční vady, užití kontaktních čočeki, refrakční chirurgie,  onemocnění předního segmentu, onemocnění očnice, víček a slzných cest, čočky, strabismus a amblyopie, prizmatická diagnostika a terapeí, s glaukom u dětí, s onemocnění sklivce a sítnice včetně retinopatie nedonošených, dále základy neurooftalmologie, s nitroočními nádory, s traumatologií oka.

Mezioborová kapitola Oko a celková onemocnění se věnuje očním projevům u avitaminóz, u dědičných metabolických poruch, u chorob dermatologických, endokrinních, hematologických, infekčních, kardiologických, neurokutánních, plicních, renálních, revmatologických, gastrointestinálních, chorob pojiva a kostí, imunopatologickým stavům. Pozornost je věnovaná ortoptice, péči o zrakově postižené, zrakové terapii z pohledu zrakového terapeuta a speciálního pedagoga a dalším poruchám zraku, včetně disociativní a centrální poruše.

Publikace je určena oftalmologům, dětským oftalmologům a odborníkům dalších styčných oborů (dětské lékařství, neurologie, ORL a další).
https://www.grada.cz/detska-oftalmologie-12096/


Mačák Jirka, Mačáková Jana
: Patologie

Grada, 2022, vydání třetí, str.388, ISBN: 978-80-271-3507-3

Třetí vydání této učebnice patologie vychází z předcházejícího 2., doplněného vydání. Vzhledem k tomu, že od vydání uběhlo 10 let, nové klasifikace patologických změn by studenti měli znát. Autoři také přihlížejí k cizím textům, převážně k nejnovější americké učebnici Robbins & Cotran: Pathologic basis of disease.

Od doby vydání vyšly velké učebnice Patologie prof. MUDr. C. Povýšila, prof. MUDr. I. Šteinera a spoluautorů; trojdílná učebnice Patologie prof. MUDr. J. Zámečníka, Ph.D., a spoluautorů. Obě díla jsou vynikající příručky pro studenty lékařských fakult, oboru všeobecné lékařství, a pro postgraduální vzdělávání. Pro bakalářské obory a také pro studenty zubního lékařství jsou však texty příliš rozsáhlé Předkládaná učebnice zajistí rychlé opakování. 

Publikace medicínské termíny uvádí a zároveň vysvětluje, čímž usnadňuje studium. V učebnici jsou na četných místech tučně zvýrazněna klíčová slova, pomáhající u zkoušky z patologie. Jednosvazkové dílo je dobře přenosné, studenti se mohou učit i mimo domov.

Základní učebnice vhodná pro studenty zubního lékařství, jako doplňková učebnice pro studenty oboru všeobecného lékařství, pro studenty nelékařských zdravotnických oborů (v určitém omezeném rozsahu) a vyšších odborných zdravotnických škol.
https://www.grada.cz/patologie-(1)-12859/

 

Lukáš Karel, Hoch Jiří, Urbánek Petr, Nevoral Jiří: Obyčejné nemoci trávícího traktu

Grada, 2022, vydání první, str 320, ISBN: 978-80-271-3405-2

Monografie je věnována „obyčejným – běžným“ nemocem gastrointestinálního traktu. Zkušení editoři vybrali téma záměrně. Jednak z důvodu, že se o „běžné nemoci“ nepíše a zůstává často v šedi rutinní klinické praxe a dále proto, že řadou chorob a stavů se zabývají lékaři více odborností, ale nemluví vždy stejnou řečí. S nemocí se setkávají v různých fázích. Buď s nálezy, které nevyžadují více než pouhé sledování pacienta, nebo již ve fázi s život ohrožujícími komplikacemi.

Editoři považují problematiku obyčejných nemocí za důležitou a aktuální a vyzdvihují nutnost znát názory jiných odborností. Do monografie bylo vybráno více než 20 chorobných stavů, například peptický vřed, infekční gastroenteritida, celiakie, divertikulární nemoc, cholelitiáza, hemoroidy, dráždivý tračník, jaterní cirhóza a steatóza, apendicitida i kolorektální karcinom.
Kniha je zajímavá především pro praktické lékaře, internisty, gastroenterology, chirurgy, pediatry, včetně dalších odborníků.
https://www.grada.cz/obycejne-nemoci-traviciho-traktu-12366/


Souček Martin, Masopust Jan, Mokrá Dana a kolektiv: Naléhavé stavy z pohledu internisty

Grada, 2022, vydání první, str. 248, ISBN: 978-80-271-3336-9

Moderně zpracovaná publikace zahrnuje nejčastější akutní stavy, se kterými se může setkat lékař (nejen interních oborů) u lůžka pacienta, v ambulanci či na příjmovém oddělení nemocnice.

Stručně rekapituluje etiologii, kliniku a diagnostiku častých akutních stavů, předkládá podrobné prvotní léčebné postupy a nastiňuje navazující terapii. Prakticky psanou publikaci obohacují poznatky z praxe.
Původně vznikla na Interní klinice 2. LF UK a FN Motol jako učební text pro mladé lékaře. Doplněním textu vznikla publikace, kterou ocení nejen lékaři začínající, ale i zkušenější k rychlé orientaci v problematice.

V neposlední řadě může být kniha pomocníkem při studiu medicíny či přípravě k atestačním zkouškám.
https://www.grada.cz/nalehave-stavy-z-pohledu-internisty-12411/

 www.grada.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová