Knižní recenze a anotace

Novinky nakladatelství Grada


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
19.listopad 2022

Nakladatelství Grada uvádí novinky zdravotnické literatury uvedené na trh na podzim 2022

Kachlová Miroslava, Kučová Jana, Petrášová Veronika: Ošetřovatelská péče v neonatologii

Grada, 2022, vydání první, str. 184, ISBN: 978-80-271-3176-1,

Kniha je určena studentům zdravotnických nelékařských profesí: všeobecným sestrám, dětským sestrám a porodním asistentkám. Předkládá ucelený pohled na problematiku ošetřovatelské péče o novorozence a zároveň se zaměřuje na inovativní postupy a standardy doporučované zahraničními výzkumy a Českou neonatologickou společností ČLS JEP. Shrnuje obecné zásady oboru neonatologie z pohledu ošetřovatelství, zároveň poskytuje ukázku specifických postupů u novorozenců s určitými zdravotními komplikacemi.

Publikace může sloužit jako základní učebnice pro studenty a sestry daných profesí, ale obsahuje také témata specializačních postgraduálních programů pro sestry – Dětská sestra nebo Intenzivní péče v neonatologii. Publikace nabízí čtenáři teoretické znalosti nutné k poskytování ošetřovatelské péče o fyziologické novorozence, o novorozence rizikové či s určitou patologií a nutností hospitalizace na neonatologickém oddělení vyššího stupně. Uvedeny jsou dosud souhrnně nepublikované informace o různých onemocněních novorozence, včetně informací o psychologické podpoře a péči o rodiče novorozenců v paliativní péči. Díky technologickým pokrokům se výrazně zlepšila kvalita poskytované intenzivní péče a zároveň došlo k výraznému snížení neonatální mortality a morbidity.
Publikace je vhodná pro pediatrické sestry pracující v ambulancích i pro laickou veřejnost.
Tabulky a obrázky vhodně doplňují text.
https://www.grada.cz/osetrovatelska-pece-v-neonatologii-12429/


Foretová Lenka, Macháčková Eva, Gaillyová Renata a kol.: Hereditární nádorová onemocnění v klinické praxi

Grada, 2022, vydání první, str.504, ISBN: 978-80-271-1293-

Hereditární nádorová onemocnění tvoří významnou část maligních onemocnění. U některých nádorů jsou hereditární příčiny vzácné, ale u nádorů ovarií mohou být dědičné až u 20 % procent pacientek. Existuje více než 200 různých nádorových syndromů.

V dnešní době, s rozvojem molekulární genetiky, je diagnostika nádorové predispozice důležitá jak v onkologii a lékařské genetice, tak v mnoha dalších oborech medicíny. Zájem o testování u pacientů mají i praktičtí lékaři, gynekologové, pediatři, gastroenterologové, ale i chirurgové, plastičtí chirurgové, neurologové, kožní, oční lékaři a další specializace. Ve všech těchto oborech je nutné znát možnosti diagnostiky, rizika nádorové predispozice, možnosti preventivní péče. 

Publikace je zaměřena na rozhodování o genetickém testování u onkologických pacientů nebo u jejich rodinných příbuzných, u známých rizik jednotlivých syndromů, a především na způsob preventivního sledování u vysoce rizikových osob i pomocí profylaktických operací. 
V současnosti se pozornost věnuje hereditárnímu syndromu nádorů prsu a ovarií, který je denně diagnostikován u desítek pacientek a jejich příbuzných. Další syndromy jsou vzácnější, ale tvoří také značné procento častých nádorů, jako například nádorů kolorekta, dělohy, ledvin. 

Kniha je určena široké lékařské veřejnosti, především onkologům, gynekologům, pediatrům, gastroenterologům, chirurgům, dermatologům a praktickým lékařům. 

https://www.grada.cz/hereditarni-nadorova-onemocneni-v-klinicke-praxi-12032/

 

Adam Zdeněk, Pour Luděk, Zeman David a kol.: Vzácné choroby provázené hypergamaglobulinemií a zánětlivými projevy

Grada, 2022, vydání první, str 336, ISBN: 978-80-271-3709-1,

Nemoci v této knize mají jedno společné – sledování hodnot celkové bílkoviny jako důsledek nadměrné tvorby polyklonálních  i monoklonálních.imunoglobulinů. Kniha je zaměřena na choroby, které jsou provázeny zvýšenou hodnotou polyklonálních imunoglobulinů – na Castlemanovu chorobu, onemocnění asociované s imunoglobulinem IgG4, idiopatickou retroperitoneální fibrózu a Rosaiovu-Dorfmanovu chorobu.

Všechny tyto diagnózy mohou mít některé společné rysy, včetně imunohistochemického průkazu plazmocytů nesoucích na svém povrchu imunoglobulin subtřídy IgG4. Z tohoto důvodu je věnována pozornost především  diferenciální diagnostice.
https://www.grada.cz/vzacne-choroby-provazene-hypergamaglobulinemii-a-z-12889/


Dulíček Petr: Poruchy hemostázy v klinické praxi

Grada, 2022, vydání první, str. 280, str. 280, ISBN: 978-80-271-3337-6

Hemostáza představuje jeden z mechanismů, udržující integritu vnitřního prostředí. Narušení její rovnováhy může vyústit v krvácivý stav i ve stav trombofilní. Trombóza a embolie jsou urgentní patologické stavy při kterých je klíčová antikoagulační a antitrombotická terapie.  Ačkoliv léky patří k nejvíce předepisovaným, může na straně lékařů přetrvávat obava z jejich nežádoucích účinků a lékových interakcí. Obávané jsou však i stavy krvácivé, ať již z cévních (purpura) nebo z destičkových příčin. Poruchy hemostázy se nejčastěji rozvíjejí u hospitalizovaných pacientů, ale s prvními příznaky se mohou setkat již i praktičtí a ambulantní lékaři a měli by je umět včas diagnostikovat. 
      
Monografie zkušeného autora, docenta Petra Dulíčka, je podrobná, prakticky a klinicky zaměřená. Přináší výbornou orientaci pro praxi a užitečný zdroj informací pro pregraduální i postgraduální výuku. Určená je internistům, chirurgům, intenzivistům, gynekologům a porodníkům, kardiologům, hematologům, praktickým lékařům, medikům i pracovníkům biochemických laboratoří.
https://www.grada.cz/poruchy-hemostazy-v-klinicke-praxi-12606/

www.grada.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová