Nadváha a obezita

Celostátní konference obezitologie a bariatrie 2022


Kategorie: Možnosti řešení obezity Aktuality 
15.listopad 2022

Přibližně polovina dospělých v ČR má vyšší než normální hmotnost, navíc počet osob s nadváhou a obezitou vykazuje rostoucí tendence. Choroby spojené s neadekvátní hmotností jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Jedná se o choroby kardiovaskulární, metabolické (cukrovka 2. typu) i choroby pohybového aparátu. Procento lidí s vyšší hmotností roste také celosvětově, a to ve všech věkových kategoriích. Ve dnech 3. – 4. 11. 2022 proběhla v Olomouci Celostátní konference obezitologie a bariatrie 2022, která se zabývala řešením i alternativními postupy.

„Teorie je velmi jednoduchá – udržovat v rovnováze příjem a výdej energie,“ jsou slova výživového poradce a školitele programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan. Praxe však ukazuje něco jiného. Nadměrná konzumace vysoce zpracovaných potravin v kombinaci s dalšími aspekty neadekvátního životního stylu vede k tomu, že řada lidí postupně kilogramy nabírá.

Odborníci projednávali tři základní oblasti řešení nadváhy a obezity – bariatrickou chirurgii, farmakoterapii a nízkoenergetické diety. Témata se týkala vztahu obezity k různým oblastem (onemocnění, COVID-19, dětství a dospívání aj.), k bariatrické a metabolické chirurgii, psychoterapii, výživě v prevenci a léčbě obezity, k fyzické aktivitě.

Kategorie řešení pomocí úpravy stravy není aktuálně příliš prosazované řešení. Změnu by mohla přinést nedávno uvedená studie DROPLET, která prokázala vynikající výsledky redukce hmotnosti pomocí komplexních produktů v porovnání s běžným přístupem. Toto řešení je také popsáno v rámci v ČR zřejmě nejaktuálnější publikace na toto téma s názvem Základy klinické obezitologie - 3., zcela přepracované a doplněné vydání (Vojtěch Hainer a kolektiv). Pacient by tak měl více možností řešení nadváhy a obezity. Tato metoda je ale také vhodná jako příprava na chirurgické zákroky. Použití jedné metody nevylučuje použití další a redukce hmotnosti na úrovni formula LED může pro řadu lidí představovat usnadnění předoperační přípravy.

Účastníci byli seznámeni s programem The 1:1 Diet by Cambridge Weigth Plan, jehož historie se datuje od 70. let minulého století. Díky rychlým, dlouhodobě udržitelným výsledkům se brzy stal oblíbený po celém světě. Také v České republice pomohl program od svého založení v roce 1999 s redukcí váhy tisícům lidí. Program je založený na hubnutí pod dozorem zkušeného poradce, který připraví každému přesný plán vytvořený na míru individuálním potřebám a s ohledem na zdravotní stav klienta. Program je vyvinutý britskými lékaři s výsledky lékařských studií.  Dle TZ

www.lukasvrana.cz
www.spolukiladolu.cz

www.know.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová