Léčivé rostliny

Zánět močového měchýře se často vrací


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny Nemoci a jejich příznaky 
17.listopad 2022

Zánět močového měchýře je časté onemocnění vyskytující se častěji u žen. Projevuje se pálením při močení, nucením na toaletu, v závažnějších případech i krví v moči, bolestí podbřišku i zvýšenou teplotou. Léčba je jednoduchá pomocí antibakteriálních přípravků a klidového režimu během několika málo dnů. Zánět močového měchýře se však u některých jedinců vrací.

Zánět způsobují bakterie, které se močovou trubicí dostanou do močového měchýře. Příčinou může být zanedbaná hygiena, kdy se do močového ústrojí dostanou nevhodné bakterie, což se stává při špatném očištění po použití toalety nebo po sexu. Ke vzniku zánětu přispívá také prochlazení. Klasicky k němu může dojít při odhalení spodní části zad.

Rizikovou skupinou pro rozvoj zánětu jsou diabetici, ženy v těhotenství nebo v období přechodu, kdy procházejí hormonálními změnami.  Méně častý je zánět virový nebo kvasinkový (mykóza). Prevencí je dostatečný přísun tekutin, s čímž souvisí i pravidelné močení. Časté vyprazdňování močového měchýře zabraňuje přemnožení bakterií.

Vzhledem ke kratší délce močové trubice jsou k zánětu náchylnější ženy, proto by už od dětství měly být vedeny ke správné hygieně. V první řadě je to utírání po použití toalety odpředu dozadu. Dále je to například včasné převlečení vlhkých plavek, časté měnění spodního prádla a pyžama nebo sprchování po použití bazénu či vířivky.

Typickým znakem zánětu močového měchýře je bolestivé pálení při močení a stálé nucení. Moč může být zakalená a obsahovat krev. V závažnějších případech se objevuje i horečka. Bolest ve spodní části zad bývá signálem, že se zánět rozšířil i do ledvin.

V první fázi léčby by nemocný měl zůstávat v teple a odpočívat. Dospělý by měl vypít alespoň 2,5 litru tekutin denně. Vhodné jsou vitamíny a přípravky na podporu imunity. K lékaři je nutné zajít, pokud příznaky neustupují, objeví se teplota a bolesti nejen v podbřišku, ale i zad v oblasti ledvin.

Z přírodních přípravků se doporučuje především brusinka ve formě čaje, džusu, sušených plodů nebo výluh z pupenů.  Je nutno se zaměřit na bakterie. Jedním z nejlepších prostředků na jejich likvidaci je lichořeřišnice, která likviduje v organismu streptokoky, stafylokoky, E-coli a další druhy bakterií. Dále třezalka a výluh z pupenů olše.

Zánět močového měchýře se často vrací, zvláště, pokud se pořádně nedoléčí. Bakterie v měchýři zůstávají a po čase se opět rozmnoží (až v třetině případů), což může vyústit v chronický problém.

Obnovu tkáně močového měchýře je rovněž možné podpořit s pomocí bylinek. K celkovému ozdravění měchýře a močových cest je nutné podpořit rovněž činnost ledvin. Jedním z nejúčinnějších prostředků je trubkovec, který pomáhá při otocích ledvinového původu, tvorbě močových kamenů a někdy pomáhá oddálit i dialýzu. Funkci a stav ledvin pomáhá zlepšovat odvar z vřesu. Dle TZ

www.nadeje-byliny.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová