Kožní nemoci

Světový den lupénky- 29. říjen


Kategorie: Aktuality Kožní nemoci 
29.říjen 2022

Lupénka (psoriáza) je chronické onemocnění kůže, kterým trpí okolo dvou až tří procent populace. Ačkoliv rudé odlupující se skvrny na těle nejsou nakažlivé, budí nevítanou pozornost okolí a stává se pro nemocného zdrojem psychických potíží i sociální izolace. Cílem Světového dne lupénky je odbourat mýty o této nemoci, informovat veřejnost o jejích projevech i možnostech léčby a zamezit stigmatizaci psoriatiků.

Psoriáza není vzácným onemocněním, v populaci se vyskytuje často, přičemž rizikovým faktorem bývá mnohdy dědičnost. Odhaduje se, že v České republice trpí psoriázou 200 až 300 tisíc nemocných. Narůst této choroby, jako i mnoha dalších kožních onemocnění, v posledních letech stoupá. Příčina není úplně známá. Významný vliv může mít větší psychická zátěž a životospráva jedince, stres, zvýšený výskyt různých infekcí, které mohou provokovat vznik postižení. Lupénka je jedním z nejčastějších a nejstarších popsaných kožních onemocnění. První zmínka se objevila v díle Corpus Hippocraticum, vydaném sto let po smrti řeckého lékaře a filozofa Hippokrata (460–377 př. n. l.). Avšak teprve brněnský rodák Ferdinand von Hebra v roce 1842 ve Vídni přesně definoval lupénku a popsal její různé klinické formy.

U lidí trpících lupénkou dochází k urychlenému životnímu cyklu kožních buněk, čímž vznikají léze, které se nejčastěji vyskytují na loktech, kolenou, v oblasti kostrče, objevují se ale také ve vlasech a postiženy bývají i nehty na rukou a nohou. Výsev lupénky ovšem může být prakticky na celém těle. Kůže je začervenalá, bolestivá, mnohdy svědí, praská, na povrchu se vytvářejí šupiny nezralých buněk, které se hromadí. Někdy postihuje rovněž klouby. Choroba je výrazně spojena i s tzv. metabolickým syndromem (obezita, zvýšené hladiny lipidu v krvi) a zvýšeným rizikem vzniku kardiovaskulárních nemocí.

Neinfekční zánět kůže se může projevit u všech věkových kategorií, první výskyt je však nejčastěji v období mezi 15 a 35 lety. Většina pacientů se psoriázou je chorobou stigmatizována. Psoriáza výrazně snižuje kvalitu života nemocných, často i jejich rodin.

Psoriáza je onemocněním na celý život, díky správné léčbě však může pacient žít kvalitně. Je nutno vyhledat odborné dermatologické pracoviště a zahájit léčbu co nejdříve. Upravit životosprávu. zaměřit se na dietu, pravidelný pohyb, dostatek spánku, aby se onemocnění dostalo pod kontrolu. Často bývají nasazovány lokálně kortikosteroidy, jejichž užívání však mohou provázet nežádoucí vedlejší účinky. Doplňkovou léčbu představuje balneoterapie, léčebné lázně, či fototerapie, využívající UVB světlo. U středně těžké až těžké formy psoriázy může být nasazena systémová léčba, která však může mít rovněž nežádoucí účinky. Objevuje-li se lupénka na více než 10 % těla a selhaly jiné formy léčby, lze nasadit léčbu biologickou.

Pacienti s lupénkou nacházejí naději také v přírodních prostředcích. Australský vědec a lékař Michael Tirant vyvinul účinnou metodu léčby psoriázy na bázi přírodních látek nazvanou SORATINEX Dr. Michaels. Zaměřuje se na faktory, které nemoc aktivují i na ty, které ji neustále podporují.  Tyto přírodní přípravky v podobě čistícího gelu, krému a oleje jsou k dostání i v České republice, nejsou však hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Dle TZ

www.guideline.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová