Antikoncepce

Farmaceutická společnost vyzývá k lepšímu poradenství


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
04.listopad 2022

Farmaceutická společnost Organon (NYSE: OGN), zabývající se péčí o zdraví žen, řeší otázku celosvětové krize nechtěných těhotenství a nenaplněných zdravotních potřeb žen. Za tímto účelem společnost navázala spolupráci s Evropským parlamentním fórem pro sexuální a reprodukční práva (EPF), které každoročně publikuje Atlas antikoncepce. Podle jejich nedávných zjištění dosahuje Česká republika v dostupnosti antikoncepčních prostředků horšího skóre než jiné evropské země a v letošním celkovém hodnocení získala 50,8 %. Naléhavost tématu potvrdily také účastnice projektu Wall of Sharing (Zeď sdílení), který společnost koordinovala v České republice a dalších zemích v září a říjnu 2022.

Reprodukční zdraví je jedním z klíčových témat, neboť se ženy v mnoha zemích stále ještě potýkají s nedostupností antikoncepce, odborné péče nebo poradenství. Podle statistiky v České republice v letech 2015 až 2019 každý rok nezamýšleně otěhotnělo v průměru 35 z 1 000 žen ve věku 15-49 let. Ve věkové skupině od 10 do 19 let otěhotnělo více než 10 dospívajících dívek a žen z 1000.

Po zhodnocení vládní politiky v oblasti přístupu k antikoncepčním pomůckám, poradenství v oblasti plánování rodiny a poskytování informací online se Česká republika v letošním atlasu antikoncepce umístila na 35. místě a výrazně tak zaostala za jinými evropskými zeměmi. Na základě zjištění EPF může být jednou z příčin skutečnost, že antikoncepční pomůcky nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. V zájmu snížení celkového počtu nechtěných těhotenství by bylo vhodné zvážit úhradu antikoncepčních prostředků alespoň pro mladé lidi do 19 nebo 25 let a pro zranitelné skupiny (např. nezaměstnané, osoby s nízkými příjmy a další).

Hůře, než Česká republika se v Atlasu antikoncepce umístilo například Slovensko (49,7 %), Maďarsko (44,9 %) nebo Bělorusko (44,4 %). Poslední místo obsadilo Polsko s 33,5 %. Naopak významně lepší hodnocení získaly země západní Evropy, například Německo (75,1 %) nebo Nizozemsko (81,1 %). O první příčku se dělí Belgie, Francie a Velká Británie se shodným hodnocením 91,1 %.

Jedním z parametrů, které Atlas antikoncepce vyhodnocuje, je dostupnost informací online. V České republice jsou možnosti omezené. Ženy z Česka se tak musí při získávání některých informací spoléhat na internetové stránky nepodporované státem a na poskytovatele třetích stran.

Z dlouhodobého hlediska přispívá společnost ke vzdělávání v oblasti plánování rodiny, aby pomohla ženám činit informovaná rozhodnutí o reprodukčním zdraví. Společnost spuštěním iniciativy Act with Her vyzývá jednotlivce i komunity, aby se zapojili do spolupráce se spolehlivými a důvěryhodnými organizacemi a odborníky na reprodukční zdraví. Více na: https://www.organoncare.cz/

Aby měly ženy možnost vyjádřit své obavy a problémy, zahájila společnost projekt nazvaný Wall of Sharing (Zeď sdílení). Během kampaně, která probíhala v různých zemích střední a východní Evropy, byly účastnice požádány, aby formulovaly největší problémy, s nimiž se setkaly a umístily je na speciální zeď, která byla dostupná na veřejných prostranstvích. Dle TZ

www.mslgroup.com

www.organon.com

 

Autor: MUDr. Olga Wildová