Diety

Vegetariánství a veganství bez zdravotních komplikací


Kategorie: Diety Výživa Alergie Aktuality 
27.říjen 2022

Vegetariánský či veganský způsob stravování přináší tělu řadu výhod – má však i svá úskalí. Jídelníček postavený především na rostlinných produktech sice může pozitivně účinkovat na zdraví, zároveň ale může znamenat i některá potenciální zdravotní rizika. Aby tělo správně fungovalo, je důležité zajistit mu přísun všech důležitých látek. Které vitamíny tělu scházejí a co z jídelníčku naopak vynechat spolehlivě určí  laboratorní vyšetření.

Koncept vegetariánství nebo veganství není jen o konkrétní dietě. Pojí se s ním většinou i určitá životní filozofie a touha po zdravém životním stylu. K omezení konzumace určitých druhů potravin, ať už masa či například mléčných výrobků, mohou každého vegetariána či vegana vést různé důvody. Nejčastěji jde o etické přesvědčení, jindy dotyčnému maso nechutná, a tím pádem ho nevyhledává, někdy bezmasé stravování vyžaduje zdravotní stav člověka.

Zatímco vegetariáni se vymezují především proti konzumaci masa a dalších produktů ze zvířat – například sádla, želatiny apod., vegani striktně nejedí nic, co je živočišného původu – maso, mléčné produkty, vejce, případně ani med. Preference jsou ovšem čistě individuální – stoprocentně „správný“ jídelníček zkrátka neexistuje. Označení vegan/vegetarián tak spíše vyjadřují různé přístupy ke stravování.

Studie ukazují, že rostlinná strava je spojena s mnoha pozitivními účinky na zdraví, ale může přinášet i určitá rizika. U veganství bývá zpravidla náročné zajistit tělu dostatek určitých složek stravy. Z toho důvodu je potřeba zajistit tělu adekvátní přísun nezbytných složek, důležitých pro správnou činnost organismu. Nedostatek živin může v těle rozvinout poruchu metabolických dějů. Oba způsoby stravování, vegetariánství i veganství, by proto měly zahrnovat širokou škálu obilovin, ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin a semínek.

Základem je především vitamin B12, který je v lidském těle nezbytný pro krvetvorbu, činnost nervového systému a obnovu buněk. Nahradit jej lze tabletami. Je vhodné je užívat především v zimních měsících. Jindy pomohou i vcelku běžné potraviny – například jodidovaná sůl vyrovná množství jódu v organismu, jehož nedostatek může způsobit problémy se štítnou žlázou. Nízká hladina selenu ovlivňuje negativně imunitu, je možné doplnit suplementy. Vitamín D, jako jediný dokáže organismus vstřebat vlivem UV záření, například při opalování či pobytu na slunci. Důležitý je přitom především pro svou schopnost podporovat proces mineralizace kostních tkání.

Vegani by si měli dát pozor především na hodnoty vápníku, který je nejen důležitým prvkem pro stavbu kostí a zubů, ale i pro tvorbu tkání a jejich správnou činnost. Vegetariáni jej přijímají především z mléčných produktů. Vápník je obsažen například v brokolici. Je ovšem rovněž vhodné správnou hladinu doplňovat doplňky stravy ve formě tablet.

Pro správné nastavení zdravého jídelníčku by bylo dobře znát přesné hodnoty všech důležitých látek v těle. Jedině touto cestou je možné spolehlivě zjistit, co tělu schází a čeho má naopak dostatek či přebytek, a vyvarovat se tak případným zdravotním komplikacím. Balíček „Zdraví vegetariána a vegana“ nabízí komplexní vyšetření, díky kterému lze snadno zjistit, zda organismus netrpí nízkou hladinou či úplným deficitem látek a vitamínů, které jsou pro zdraví potřebné. Provádí se za úplatu v určitých laboratořích. Dle TZ

www.euc.cz

 

 

           


 

Autor: MUDr. Olga Wildová