Prostata

Rakovinu prostaty lze zdědit


Kategorie: Prostata Aktuality Rakovina 
18.říjen 2022

Podle lékařů je až 10 % případů dědičných, zasažení muži navíc karcinomem trpí dříve a nádory jsou agresivnější. Postupně se však vědcům daří odhalovat jednotlivé geny a mutace, které nemoc způsobují a jež se předávají přes generace, což by do budoucna mělo varovat potenciální pacienty, ale v případě pozitivního nálezu zvolit tu nejúčinnější genovou léčbu. Tématem se bude zabývat 68. výroční konference České urologické společnosti, 19. října 2022 v Olomouci.

 

„Doposud jsme věděli, že u mužů, kteří mají dva a více přímých příbuzných, kteří rakovinou prostaty onemocněli, je vysoká pravděpodobnost výskytu jak u nich, tak u dalších potomků. Teď se nám postupně daří odhalovat jednotlivé geny a jejich mutace, které tuto nemoc způsobují,“ říká prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a člen výboru České urologické společnosti (ČUS) ČLS JEP. Jedním z těchto genů je podle něj tzv. BRCA2 gen, jehož mutace u žen způsobuje rakovinu prsu.

Testování na přítomnost specifických genů z krve je podle odborníků stále v začátcích, ale do budoucna bude hrát v boji s rakovinou prostaty velkou úlohu. Známá přítomnost mutací již nyní ovlivňuje rozhodnutí u nálezu rakoviny prostaty. Existují již také některé formy cílené léčby pokročilého onemocnění, které jsou u pacientů s prokázanými mutacemi velmi účinné. Je důležité, aby muži s výskytem onemocnění v rodině nepodceňovali prevenci a umožnili tak lékařům včas zasáhnout.

Rakovina prostaty se však stále v největší míře týká pacientů, kteří žádné případy v rodině nemají – diagnózu rakoviny prostaty si každoročně vyslechne přibližně 8 000 mužů. U přibližně 10–15 % z nich se pak vyskytuje agresivní forma nádoru. Nádory prostaty se obvykle týkají mužů po padesátce, zprvu se nijak neprojevují, jsou asymptomatické. Přibližně 70 % těchto nádorů roste pomalu, ale když už se ohlásí obtížemi, může být na kompletní odstranění pozdě. To se týká asi 20 % pacientů. Klíčová je proto prevence, která by se správně měla týkat každého muže po padesátce. Základní vyšetření provádí praktický lékař, který v moči změří hladinu tzv. prostatického specifického antigenu (PSA). Pokud je zvýšená, může to signalizovat nádorové onemocnění.

V Česku stále umírá na rakovinu prostaty asi 1500 pacientů ročně. I proto urologové dlouhodobě volají po zavedení screeningového programu, který by umožnil nádory prostaty objevovat v raných fázích onemocnění, kde jej lze léčit prakticky bez následků. Plošný screening karcinomu prostaty zavedlo například Švýcarsko, Švédsko, Německo nebo Nizozemsko.„Čísla z těchto zemí ukazují, že se snaha o časný záchyt rakoviny vyplatí. Naopak v USA, kde screening v roce 2012 pozastavili, významně stoupla úmrtnost a výskyt pokročilých stadií nemoci.

Podle urologů nyní žije v Česku přibližně 60 000 mužů, kteří se s nádorem v nějaké fázi léčí nebo léčili. Nejvíce nemocných je v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Obecně platí, že vyšší riziko výskytu je ve vyspělých zemích. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je ČR šestá, co se počtu nemocných týče. Ve světě je na třináctém místě. Dle TZ

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová