Bolesti hlavy

Další Dny otevřených center pro léčbu migrény


Kategorie: Aktuality Bolesti hlavy 
05.říjen 2022

 Lidé trpící migrénou, kterých je v Česku okolo milionu, mohou znovu přijít zdarma konzultovat svůj stav se specialisty. Po úspěšné červnové vlně 2022 se na podzim do Dnů otevřených center zapojí odborníci v Českých Budějovicích a Liberci. Cílem je zlepšit povědomí o specializované péči a nabídnout možnost individuální konzultace s odborníky z centra. Běžně se lidé s migrénou dostanou do centra pouze na doporučení svých neurologů. Součástí akce bude představení pacientské organizace Migréna-help, která dlouhodobě upozorňuje zásadní negativní vliv migrény na životy lidí.

V úspěšné červnové vlně se otevřely brány dvou specializovaných center pro léčbu bolestí hlavy – FN Motol v Praze a Nemocnice Strakonice. Na podzim se zapojí Nemocnice České Budějovice a Krajská nemocnice Liberec. Účastníci mohou po seznámení s odborníky využít také osobní konzultaci – zdarma a bez předchozího objednání.

„Specializovaná centra pro léčbu bolestí hlavy nejsou obvykle přístupná všem pacientům. Dny otevřených center jim dávají jedinečnou možnost přijít a konzultovat svoji migrénu s odborníky, ke kterým se bez žádanky běžně nedostanou. Díky pokrokům v medicíně dokážeme pomáhat i lidem, kterým bychom dříve řešení nabídnout nemohli. Akce probíhají v přátelské atmosféře, vedle odborníků z centra se představí i pacientská organizace a psycholog,“ říká primář neurologického oddělení MUDr. Svatopluk Ostrý, Ph.D. z Nemocnice České Budějovice, a.s.

Dny otevřených center proběhnou 6. října 2022 v Nemocnici České Budějovice a 19. října v Krajské nemocnici Liberec. Akce vždy odstartuje v 15:00 představením lékařů, kteří vysvětlí, jak funguje péče ve specializovaném centru. Pokračovat bude seznámením s aktivitami pacientské organizace Migréna-help a tipy psychologa, jak mluvit o migréně s blízkými a v práci. Na závěr si mohou účastníci popovídat s lidmi, které trápí stejné obtíže.

Od 15:00 do 18:00 budou probíhat individuální konzultace s odborníky přímo na místě. Akce má za cíl propojit pacienty se specialisty, kteří jim dokážou pomoci. Detailní program na www.omigrene.cz.

Migréna může výrazně omezit každodenní život a člověka tak často izoluje. „Řada lidí migréně podřizuje celý život. Paralyzující bolesti jim brání v pracovním i osobním životě. Mají často pocit, že jsou v tom sami. Ale tak to být nemusí. Na Dnech otevřených center si popovídáme o možnostech pomoci a podpory, které pacientská organizace nabízí.“

Popovídat si s někým, kdo prožívá něco podobného jako vy a umí si představit, čím procházíte, může opravdu pomoci. Velkou inspirací i úlevou může být pozitivní příběh člověka, který našel vhodnou léčbu, a díky tomu žije naplno i s migrénou. Dle TZ

www.havaspr.com

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová